Google kupio Waze?! OK, evo šta je Waze.

Internet bruji o novoj Google kupovini, na koju je kompanija potrošila najmanje milijardu dolara. MONDO vam otkriva šta je "taj" Waze!

2
A- A A+

Google kupio Waze?! OK, evo šta je Waze. Foto: MONDO portal (korišćen materijal Waze aplikacije).

Možda ste već čuli za Waze aplikaciju za glasovnu navigaciju, a možda je već i koristitie, jer Waze funkcioniše i u Srbiji. Sa druge strane, ako niste, ovo je idealna prilika da vam objasnimo po čemu je ona specifična i vredna tolike akvizicije.

Waze je osmislila i realizovala izraelska kompanija sa ciljem da poboljša informisanje vozača o stanju na putevima u realnom vremenu. Tokom razvoja Waze je prerastao u mnogo više od toga, pa je danas on geo-društvena aplikacija, koja povezuje oko 50 miliona korisnika, koji izveštavaju jedni druge o stanju u saobraćaju širom planete.Waze i u Srbiji omogućava navigaciju sa navođenjem na engleskom jeziku potpuno besplatno, ali se mora koristiti internet. Ipak, kada pronađete tačku do koje želite da stignete (u zemlji ili inostranstvu) slobodno ugasite internet konekciju, jer vam, u slučaju da ne menjate ništa tokom putovanja, veza sa mrežom više neće trebati.

Google kupio Waze?! OK, evo šta je Waze. Foto: MONDO portal (korišćen materijal Waze aplikacije).

Waze, zahvaljujući angažovanosti korisnika ima precizne mape, koje se menjaju nabolje svakodnevno. Ipak, ono što je njegova specifičnost jeste mogućnost da korisnici ostavljaju informacije o tome gde su zagušenja u saobraćaju, gde se nalaze saobraćajne patrole, na kojim mestima su radovi na putu i slično. Na taj način drugi korisnici Waze aplikacije, koji se nalaze na istom putu u realnom vremenu dobijaju informacije pomoću kojih mogu sve to da izbegnu.

Ukoliko se korisnik nalazi na putu za koji je prijavljeno da ima zakrčenja ili se na njemu obavljaju radovi Waze će upozoriti na to i predložiti alternativni put. Korisnik koji želi da dojavi neku nformaciju o stanju na putevima mora da zaustavi vozilo i učini to dok stoji, kako ne bi ugrožavao sebe ili druge učesnike u saobraćaju korišćenjem mobilnog telefona u vožnji.

Waze se oslanja na Forsquare interfejs u sistemu dodeljivanja bodova i bedževa korisnicima koji su konstantno aktivni, ali nije sertifikovana od strane Forsquare kompanije. Za pretragu sadržaja koristi Yahoo sistem, a mape je izradila Satnav Technologies kompanija. Zajedno, uz podršku korisnika sve funkcioniše besprekorno. Bodovi i bedževi koje aktivni korisnici dobijaju ne služe ničemu posebno, nego se, kao u Forsquareu, prave tabele najboljih i vrši rangiranje korisnika.

Google kupio Waze?! OK, evo šta je Waze. Foto: MONDO portal (korišćen materijal Waze aplikacije).

Aplikacija Waze može se povezati sa Facebookom, kako bi i prijatelji korisnika Waze aplikacije znali sveže informacije o stanju na putevima, a omogućeno je i dopisivanje direktno kroz aplikaciju, zajedno sa slanjem trenutne lokacije ili isplanirane rute. Zahvaljujući vezi sa Facebookom korisnik će saznati i koji su mu prijatelji u blizini i gde se trenutno nalaze.

Waze je jednostavno dizajnirana, laka za korišćenje i vrlo korisnia aplikacija, koju svi Android i iOS korisnici mogu preuzeti potpuno besplatno. Njena moć zapravo su posvećeni korisnici, koji svakodnevno ucrtavaju nove mape, dodaju rute, pišu upozorenja i savete za brže i udobnije, ali i bezbednije putovanje u Srbiji i svetu.

Zašto je Google kupio Waze?

Google kupio Waze?! OK, evo šta je Waze. Foto: MONDO portal (korišćen materijal Waze aplikacije).

Google mora da poboljša svoje mape, obogati ih novim mogućnostima i učini konkurentnijim. Apple je možda omanuo u svom prvom projektu sa mapama, ali će uskoro sigurno objaviti mnogo bolje i kvalitetnije mape. Nokia, takođe ima odlične mape, koje pokrivaju ceo svet, a kroz dodatne aplikacije, poput HERE City Lens, HERE Transit i Traffic dodatake već mogu mnogo toga što može i Waze.

Moguće je da je Google požurio sa kupovinom, pa i pondio koju stotinu (hiljada) dolara više i iz prostog razloga što su i Facebook i Apple, a navodno i Microsoft i Yahoo merkali Waze.

U svakom slučaju Waze je i zvanično, od 10. juna pod Googlovim patronatom, ali će mu štab još neko vreme biti u Izraelu. Zanimljivo je to da Waze ima američku kancelariju otprilike između sedišta kompanija Google, Facebook i Apple.

Kakva simbolika, zar ne? :)

(Marko Čavić, MONDO)
Sve vesti