Aleksandar Vučić

  • Profesija: Političar
  • Datum rodjenja: 5. marta 1970. u Beogradu
  • Horoskopski znak: Ribe
  • Omiljeni klub: Crvena zvezda
Biografija:

Završio je Zemunsku gimnaziju, a nakon toga u rekordnom roku dimplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih studija, kao jedan od studenata generacije, godinu dana je proveo u Brajtonu gde je usavršavao engleski jezik.

Radio je kao novinar na "Kanalu S" na Palama, a 1992. i 1993. godine je vodio vesti na engleskom jeziku, kao i intervjue i reportaže.

Srpskoj radikalnoj stranci priključio se 1993. godine i nedugo posle toga izabran je za poslanika u skupštini Republike Srbije. Godine 1995. postao je i generalni sekretar stranke.

Nakon pobede radikala na lokalnim izborima u Zemunu 1996. postao je direktor Sportsko-poslovnog centra "Pinki".

U Vladi, koju su činili SPS,SRS i JUL, od 24. marta 1998. godine, obavljao je funkciju ministra za informisanje. Za vreme tog ministarskog mandata potpisao je Zakon o javnom informisanju, koji je ostao zapamćen po drakonskim kaznama za medije, kao i gašenju redakcija "Dnevnog telegrafa", "Evropljanina" i "Naše borbe".

U tom periodu njegovo ime nalazilo se na listi osoba kojima je bio zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Bio je na funkciji poslanika Savezne skupštine SRJ, poslanika u Skupštini Srbije i dva puta kandidat za gradonačelnika Beograda. Godine 2004. godine u trci za gradonačelnika je izgubio od Nenada Bogdanovića, dok ga je 2008. pobedio Dragan Đilas.

Nakon raskola u SRS, koji je nastao povodom usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, napustio je stranku i u oktobru 2008. prešao je u Srpsku naprednu stranku, gde je obavljao funkciju zamenika predsednika.

Nakon izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije i ostavke na mesto predsednika SNS krajem maja 2012. godine, preuzeo je funkciju vršioca dužnosti predsednika stranke, a na vanrednoj sednici Skupštine SNS, u septembru aklamacijom je izabran za novog predsednika stranke.

Nakon što su SNS, SPS i URS formirali Vladu u julu 2012. postao je prvi potpredsednik zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala, kao i ministar odbrane.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao ga je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost

Oženjen je novinarkom Ksenijom i imaju dvoje dece, sina Danila i ćerku Milicu.

Saznajte više Zatvori

Povezane Vesti