"Pukla" replika Terazija: Lokali preskupi?

Samo četiri lokala u replikama zgrada sa Terazija u Novom Beogradu izlicitirana su u petak na javnom tenderu.

9
A- A A+

Za ostalih deset objekata nije bilo zainteresovanih, a prošle godine Poslovni prostor Novog Beograda uredio je prostor kafane "Zlatni krst".

U sva četiri odabrana lokala biće ugostiteljski objekti, a očekivalo se da budu otvorene i zanatske radnje i ateljei. Razlog slabog odziva je najverovatnije visoka početna cena od 811 dinara po kvadratu. Svi lokali su i izdati po startnoj ceni.

Park smešten između Železničke stanice i "Vera", prekoputa buvljaka, u čiju je izgradnju Grad prošle godine uložio 60 miliona dinara, predstavlja sliku beogradskih Terazija iz tridesetih godina prošlog veka.

Na površini od oko 18.000 kvadrata prenet je duh starog Beogarda sa šinama, replikama hotela "Moskva", "Balkan", zgrada "Kasine" i "Pariza", kao i ostalih autentičnih kuća iz tog vremena.
Prema rečima Zorana Kostića, predsednika Komisije na jučerašnjoj javnoj licitaciji, postoji mogućnost da se zainteresovani za ostale lokale jave u narednom priodu, mimo tendera i sklope ugovore.

"Pretpostavljam da kada počnu da se uređuju ova četiri lokala, ili kada zažive, da će se i drugi privrednici zainteresovati", kaže Kostić. "Nismo ograničavali oblast kojom bi zakupci morali da se bave. Ovi koji su sada izlicitirani će biti ugostiteljski, a u sklopu jednog će biti dečija igraonica".

Prema rečima Kostića, ovog leta privatnici koji su pobedili na licitaciji svkako neće moći da otvore lokale. Tako da najverovatnije u 2013. neće biti ni programa u parku.

U Skupštini grada se ipak nadaju da će naći sponzore i da atraktivan prostor neće zvrjati prazan i neiskorišćen.

Prostor "Balkana", od 159 kvadrata je izlicitirao Milinko Nešović, koji će u njemu otvoriti restoran. Kako kaže, spolja će zadržati starinski duh, ali još nije rešio kako će izgledati enterijer. Po njegovom mišljenju odziv je bio slab jer je početna cena previsoka. On će mesečno morati da plati gotovo 130.000 dinara, pišu "Novosti".

(MONDO, foto: MONDO, Petar Stojanović)
Tagovi:
Sve vesti