• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tražili 4,5 milijardi kredita, uzeli tek trećinu

Izvor MONDO/Tanjug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić očekuje da premijer Dačić i vicepremijer Vučić kazne odgovorne za nepovlačenje skupih kredita.

Srbija od 2006. godine do danas ima ugovorenih 4,5 milijardi evra kredita za infrastrukturu, od čega nije povučeno čak 3,3 milijardi evra.

Podatke o neslanalaženju državne administracije i firmi sa inostranim kreditima, koji koštaju i kada se pare ne povuku na vreme, dao je večeras ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ministar Dinkić je, učestvujući u programu RTS-a, rekao da je sa premijerom i vicepremijerom, Ivicom Dačićem i Aleksandom Vučićem, dogovoreno da se ove nedelje na sednici Vlade predoči detaljan spisak svih nepovučenih sredstava i da se zahteva od resornih ministara da ponište te kredite ako im ne trebaju.

On je dao primer sredstava za izgradnju Koridora 10, za koji su ugovoreni krediti od 1,1 milijarde evra, a povučeno je svega oko 100 miliona evra.

"Zna se ko treba da kazni te koji su odgovorni, to je premijer (Ivica Dačić) i to je prvi potpredsednik vlade (Aleksandar Vučić), jer oni imaju najveću odgovornost za rad vlade. Dakle, neka odluku o sankcijama izvedu oni koji su najodgovorniji za vođenje Vlade. Ja neću da upirem prstom ni u jednog mog kolegu. Neka se pogledaju rezultati svakoga od nas, neka se pozovu na odgovornost", podvukao je Dinkić, ne želeći da izgovori imena ministara i direktora iz koalicionih partija.

Kada je reč o finansiranju normalnog funkcionisanju države, Dinkić je rekao da će do marta 2014. godine biti potrebno oko 500 miliona dolara, što je minimalno u odnosu na početak ove godine kada je trebalo obezbediti oko pet milijardi dolara, i ocenio da će boljitak prvo osetiti oni koji rade u uspešnim izvoznim preduzećima i plate će najpre rasti u privatnom sektoru.

Govoreći o konkretnim uštedama Ministarstva finansija prilikom donošenja rebalansa budžeta, Dinkić je rekao da od ukupno šest milijardi dinara ušteda najviše su smanjene subvencije, izdvajanja za turizam, subvencije gubitašima i za otvaranje novih radnih mesta.

Što se tiče subvencija investitorima za otvaranje novih radnih mesta, Dinkić je rekao da će do 20. jula biti još jedan javni konkurs za podsticaje države, a posle toga ih neće biti sve do budžeta za 2014. godinu.

Svi investitori koji su do danas konkurisali za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, a Dinkić kaže da među njima ima jako ozbiljnih kompanija, dobiće te podsticaje, jer su za to obezbeđena sredstva u budžetu.

Kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća, Dinkić je kazao da je svako ministarstvo nadležno za neka od njih, pa tako na primer Ministarstvo energetike ima ingerenciju za Elektroprivredu Srbije (EPS), Elektromrežu Srbije (EMS) i Srbijagas, ocenjujući da EPS i EMS rade dobro, ali Srbijagas "posluje katastrofalno" i to je najveći gubitaš u zemlji, kojim ima gubitke duplo veće od Železnice Srbije, što se nikad u istoriji nije desilo.

"Ministarka (energetike Zorana) Mihajlović ima moju punu podršku da napravi reorganizaciju ovog preduzeća (Srbijagasa) i ja sam predložio njoj i ona se složila da angažujemo eksternog revizora, koji bi ne samo kontrolisao procedure preduzeća, nego nam dao i finansijski plan kako da ovo preduzeće postane kao i svuda u svetu - profitabilno", kazao je Dinkić.

Govoreći o Železari Smederevo, Dinkić je rekao da je država pomaže ne samo finansijski, nego paralelno traži strateškog partnera.

On je nagovestio "vrlo brzo" potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Fijatom kojim bi se oni obavezali da kupuju limove Železare za oko 500.000 automobila godišnje, a Vlada će pokušati da nađe investitora za izgradnju linije za galvanizaciju automobilskih limova.

Dinkić je podsetio i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prilikom nedavne zvanične posete Ukrajini, razovarao sa predstavnicima najveće ukrajinske čeličane o mogućnostima da ona bude strateški partner Smederevskoj železari.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image