Vaciću godinu dana zatvora uslovno

Autor:

Portparol Pokreta 1389 osuđen je na godinu dana zatvora, uslovno četiri godine, zbog diksriminacije prema LGBT osobama.

8
A- A A+

Portparol Pokreta 1389 Miša Vacić osuđen je danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu uslovno na godinu dana zatvora zbog širenja mržnje prema LGBT populaciji pred Paradu ponosa 2009. godine, nedozvoljenog posedovanja oružja i napada na službeno lice.

Sud je Vaciću odredio četiri godine proveravanja tokom kojih ne sme da izvrši krivično delo, a u suprotnom će morati da odsluži zatvorsku kaznu.

Kao olakšavajuću okolnost sudija Ivana Ramić je navela da Vacić nije bio ranije osuđivan, kao i da je bio mlad u vreme izvršenja krivičnih dela.

Vacić je novinarima ispred Palate pravde nakon izricanja presude rekao da je odluka suda suštinski oslobađajuća ali da sud to nije "mogao slobodno da kaže".

"Zadovoljan sam što kao srpski nacionalista koji ima patrijarhalno mišljenje mogu da nastavim slobodno da se krećem, ali sam ujedno ožalošćen što sud nije mogao slobodno da kaže to u svojoj oslobađajućoj presudi", rekao je Vacić i najavio žalbu.

Dodao je da očekuje da će mu nakon toga biti i "formalno izrečena suštinski oslobađajuća presuda".

Na pitanje kako će se ponašati uoči najavljene Parade ponosa, Vacić je kazao da se u njegovom ponašanju ništa neće promeniti i da "postoji armija ljudi" koja može da govori umesto njega.

Predstavnik nevladine organizacije Gej strejt alijansa Lazar Pavlović rekao je novinarima da nije iznenađen presudom i da strahuje da bi u drugostepenom postupku kazna mogla da bude i umanjena.

Aktivista Žena u crnom Miloš Urošević rekao je da je razočaran presudom pošto se njome "daje vetar u leđa ekstremističkim organizacijama" i omogućava "sezona lova na sve koji drugačije misle".

Sudski proces trajao je četiri godine

Povezano

Sve vesti