Perkelt se u Srbiji najviše priprema u Bačkoj, u Vojvodini, smatra se mađarskim jelom sa mnogo luka i dinstanog mesa.
Osnovu svakog perkelta čine sitno seckani crni luk i meso (svinjsko, pileće...), uz biber, so, lovorov list i papriku, ali se mogu dodati i razni drugi dodaci. Pravi se i od morske ribe.
Evo jednog recepta za perkelt sa teletinom.
Potrebno:
- 1 kg telećeg mesa
- ½ kg crnog luka
- 3 čena belog luka
- ½ kilograma crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 100 gr celera
- 150 gr slanine
- 1 veća ljuta paprika
- 2 paradajza srednje veličine
- 3 kašičice tucane paprike
- Litar crnog vina
- So, biber, lovorov list
Prirpema:
Meso i slaninu kratko proprižiti na ulju, izvaditi iz šerpe, posoliti i pobiberiti. U istu šerpu (i isto ulje), staviti sitno iseckanu šargarepu, beli i crni luk, šargarepu, celer i papriku. Dinstati nekoliko minuta, a zatim dodati so, tucanu paprika, meso i paradajz isečen na krupnije komade. Sve preiliti vinom i vratiti na šporet.
Perkelt je gotov nakon što se zapeče u rerni, ali ga negde služe i direktno sa šporeta. Odlično se slaže uz pirekrompir ili bareni krompir.