Alkoholno piće od maline, koje je osmislio tim studenata Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu uskoro će probati i Francuzi. Ideja Jovane Vunduk, Radovana Đorđevića i Steve Levića pobedila je na takmičenju za najinovativniji prehrambeni proizvod, "Ekotrofelija Srbija". Oni su dobili šansu da se nadmeću i sa kolegama iz cele Evrope, koji će se okupiti u Parizu.

"Napravili smo niskoalkoholno piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa četiri odsto alkohola", rekla je studentkinja Jovana Vunduk. "Ukus je između šampanjca i sajdera (alkoholnog pića od jabuke). Već smo izračunali da bi cena jedne boce na tržištu bila jedan evro".

Ekipa je osmislila i naziv, pa je proizvod dobio ime "spariberi", a potrudili su se i oko ambalaže i etikete.

Na štandu pored njih, svoj novi proizvod predstavile su Maja, Tanja, Milka i Milena sa Tehnološko-metalurškog fakulteta. One su napravile neobičan napitak, koji podseća na voćni jogurt, ali je malo ređi.

Kobasice koje su napravile studentkinje Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu razlikuju se od svih koje se mogu kupiti u radnjama. Uz meso i papriku, kao standardne sastojke, u njih je "ubačena" biljka podubica. Ivana Kuzeljević, Aleksandra Milić i Iva Radulović su osmislile proizvod u koji će, umesto soli, biti dodat ovaj "začin", koji raste na livadama u okolini Čačka. " Ove kobasice bi na tržištu bile skuplje za 10-20 odsto, a mnogo su zdravije od klasičnih", rekla je za "Večernje novosti" Ivana Kuzeljević.

Na štandovima studenata osnovnih i doktorskih studija, koji su se predstavili na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu mogao se probati i džem od paradajza, ledeni čaj od 12 različitih biljaka, slani i slatki mafini sa ruzmarinom, bosiljkom, origanom... Mladi tehnolozi potrudili su se da budu originalni i da naprave ekološki proizvod koji još ne postoji na tržištu.

Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, Sonja Davidović, bila je u timu koji je "skuvao" džem od paradajza sa goji bobicama, sa Himalaja. Dok su pakovali svoj proizvod, razmišljali su i o budućim korisnicima, pa su džem sipali u teglice od 140 grama, kako bi mogle da se poslužuju u restoranima, ali i da budu lepo upakovan suvenir.