Piter Galbrajt: RS je genocidna tvorevina

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbraith) izjavio je da je Republika Srpska nastala genocidom, zbog čega joj "nikada ne treba dopustiti pravo na samoopredeljenje".

0
A- A A+
Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbraith) izjavio je da je Republika Srpska nastala genocidom, zbog čega joj "nikada ne treba dopustiti pravo na samoopredeljenje".

"Područje na kojem je danas Republika Srpska nije bilo naseljeno isključivo Srbima. Genocidom je ona postala čisto srpsko područje i zbog toga joj nikada ne treba dopustiti pravo na samoopredeljenje", izjavio je Galbrajt za sarajevski "Dnevni avaz".

On je naglasio da je situacija u BiH daleko od savršene i da Dejtonski sporazum treba preoblikovati kako bi se postigao viši stepen ujedinjenosti BiH, ali da "Amerikanci treba da završe taj posao".

Na pitanje kako vidi BiH u budućnosti, Galbrajt je kazao da "ljudi u BiH samo gledaju u probleme", ali da ipak primećuje napredak.

"Hrvatska je demokratska država u potpunosti, što u moje vreme nije bila. U BiH imate ogroman napredak - mir je čvrst, imate neke oblike saradnje izmedju entiteta, značajne uspehe u povratku, saradnji s Hagom, bez obzira na činjenicu da Karadžić i Mladić još nisu uhapšeni", ocenio je Galbrajt.

Bivši američki ambasador je u Sarajevu promovisao svoju knjigu "Kraj Iraka" u kojoj u jednom delu opisuje "nesposobnost aktuelne američke administracije u posleratnom Iraku".

Uporedjujući rat u Iraku i BiH, Galbrajt je rekao da je svet u vojnu misiju u BiH poslao 60 hiljada vojnika, a u Irak, koji je osam puta veći samo 120.000.

"Za BiH smo do u detalje iscrtali plan 4104. Za Irak nije bilo čak ni plana kako sačuvati glavne institucije te zemlje. U Irak nismo poslali kvalifikovano osoblje, za razliku od BiH", rekao je američki diplomata.

(Beta)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.