• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor o obnovi hidroelektrane Zvornik

Izvor Beta

Elektroprivreda Srbija (EPS) potpisala je danas ugovor sa kompanijom Vojt hidro o rehabilitaciji hidroelektrane "Zvornik", vrednosti 63,7 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović, direktor Drinsko-limskih hidroelektrana Mijodrag Čitaković i predsednik odbora direktora kompanije Vojt hidro Leopold Heninger.

Posle revitalizacije snaga hidroelektarne Zvornika, koja trenutno iznosi 96 megavata, biće povećana za 30 odsto, odnosno za 33,6 megavata.

"'Zvornik' je jedna od najstarijih hidroelektrana, radi od 1955. godine i već dugo čeka na modernizaciju, a podmlađivanje te HE veoma je značajno za elektroenergetski sistem", kazao je Obradović.

V.d. generalnog diretkora EPS-a istakao je da će proizvodnja struje u toj hidroelektrani biti veća za 70 miliona kilovat-sati godišnje i dostići će 550 miliona kilovat-sati.

Kako se ocenjuje, najznačajniji efekat obnove elektrane je što će radni vek "Zvornika" biti produžen za dodatnih 30 godina, a ugradnjom potpuno nove elektro i mašinske opreme povećaće stepen korisnosti i
efikasnosti.

"Veoma sam ponosan i srećan što je naša kompanija dobila ovaj posao, a posebno zbog toga što u H'Zvornik' već skoro 60 godina rade dva Vojt agregata", rekao je Heninger.

Direktor Drinsko-limskih hidroelektrana Mijodrag Čitaković kazao je da je to u poslednjih 10 godine četvrta revitalizacija elektrana koja posulu u okviru tog privrednom društva.

Čitaković je kazao ca će, osim povećanja snage i proizvodnje, modernizacija hidroeletrane "Zvornik" uticati i na smanjenje troškova održavanje.

Obnova hidroelektrane Zvornik finasnira se iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW) od 70 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image