Ivan Bogunović

FSS bira novog superligaša

Izvršni odbor nacionalne "kuće fudbala" može da odredi klub koji će zameniti Hajduk i bez obaziranja na prošlosezonske tabele.

FSS bira novog superligaša Foto: MN Press

Hajduk iz Kule šokirao je svoje navijače i kompletnu fudbalsku javnost, odlukom da zbog finansijskih problema istupi iz Jelen Super lige, samo 11 dana pre početka nove sezone.

Nameće se, dakle, potreba za brzim, ekspresnim pronalaženjem kluba koji će zauzeti mesto Kuljana, a mehanizam popune Superlige definisan je članom 33 njenih Propozicija takmičenja.

"Ukoliko se pre početka takmičenja ukaže slobodno mesto u Superligi zbog odustajanja kluba, odluku o popunjavanju donosi posebnom odlukom Izvršni odbor FS Srbije, vodeći računa o interesima razvoja fudbalskog sporta u Srbiji, s tim da posednjeplasirani klub, zbog očuvanja sportskog interesa takmičenja, obavezno ispada iz Superlige".

Dakle, jedino je sigurno da se u elitnom srpskom rangu neće takmičiti Smederevo, koje je prethodnu sezonu završilo ubedljivo na poslednjem mestu.

Ko će, onda, u PLS?

Kada reše pitanje šesnaestog superligaša, vodećim ljudima našeg fudbala automatski će biti nametnut zadatak da odrede klub koji će popuniti Prvu ligu Srbije, kada jedan od njenih klubova ode u Superligu. Proletos je iz PLS ispalo čak šest klubova (Teleoptik, Radnički Nova Pazova, Banat, Mladenovac, Kolubara, Novi Sad) i već su maltene svi podigli "dva prsta" za povratak iz srpskih liga.

Da li će takmičarski broj Hajduka preuzeti BSK, koji je ispao u Prvu ligu Srbije sa pretposlednjeg mesta Superlige, ili Voždovac, kao trećeplasirani u Prvoj ligi, ili će to biti neki treći klub - u ovom trenutku je nemoguće predvideti.

IO FSS ima maksimalnu slobodu, da status superligaša dodeli klubu koji smatra najpodesnijim u sportskom, finansijskom, infrastrukturnom, razvojnom i ko zna kojem još smislu.

Predsednik BSK Obrad Ćesarević rekao je da bi bilo "pravedno" da njegov klub dobije šansu, pošto je ispao zbog slabije gol-razlike od Novog Pazara, dok u Voždovcu (koji je nedavno otvorio novi stadion) nisu želeli da komentarišu aktuelnu situaciju.

U slučaju da to zaista bude BSK ili Voždovac, kako bi trebalo po sportskim kriterijumima, Beograd će pored Partizana, Crvene zvezde, Rada, OFK Beograda i Čukaričkog dobiti šestog superligaša!

Kada bi IO FSS mogao da se sastane?

Najranije u subotu, s obzirom na to da se predsednik Tomislav Karadžić i jedan od potpredsednika, Goran Milanović, nalaze u Litvaniji, gde će u četvrtak uveče bodriti naše fudbalere u finalu prvenstva Evrope za igrače od 19 godina.

U iščekivanju odluke vrhovnog organa fudbalske vlasti, sednica Izvršnog odbora Zajednice klubova Jelen Superlige pomerena je sa petka za ponedeljak, peti avgust.

Hajdukov naslednik bi u prvom kolu zakazanom za 10. avgust gostovao OFK Beogradu, a 17. avgusta bio domaćin Vojvodini.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti