Beta

Osam vekova Đurđevih stupova

Autor:

Manastir Đurđevi stupovi, kod Berana, proslavio je danas osam vekova postojanja.

2
A- A A+

Svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služio je srpski patrijarh Irinej, a svečanosti je prisustvovao srpski premijer Ivica Dačić, ali niko od crnogorskih zvaničnika.

Patrijarh Irinej kazao je da manastir Đurđevi stupovi predstavlja ikonu Hristovog raspeća i vaskrsenja, jer je pet puta spaljivan i razaran, ali uvek i obnavljan.

"Osam vekova manastira Đurđevi stupovi ne slavi samo Srpska pravoslavna crkva već i sve hrišćanske crkve, jer istorija ovog manastira predstavlja ikonu Hristovog raspeća i vaskresenja", istakao je patrijarh.

Patrijarh Irinej podsetio je na veliko stradanje ove nemanjićke zadužbine.

"Manastir je pet puta spaljivan i razaran, ali ga je narod uvek obnavljao, jer je znao da tako obnavlja i sebe i svoju istoriju!", naveo je on.

Srpski patrijarh je dodao da su Đurđevi stupovi vekovima bili mesto iskre slobodarstva.

"Manastir je za mnoge bio mesto utehe i nade da će dobro pobediti zlo i da će srpski narod ponovo ogrijati sunce slobode. Đurđevi stupovi bili su duša duše narodne", istakao je on.

Prema njegovim rečima, manastir je bio oslonac i nosilac nacionalnog, duhovnog i kulturnog preporoda naroda ovog kraja.

"Manastir Đurđevi stupovi, daće Bog, i u narednom period biće duhovni svetionik, koji će i dalje obasjavati naš narod i voditi ga putem ljubavi, sloge i mira", kazao je patrijarh Irinej.

Liturgiji su prisustvovali srpski ministar prosvete Žarko Obradović, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, ruski ambasador Andrej Nesterenko i ukrajinska ambasadorka Oskana Sjušarenko.

Nakon liturgije, u porti manastira, održan je prigodan umetnički program, a svečanosti je prisustvovao veliki broj građana.

Sinoć je, u okviru proslave jubileja, održana svečana akademiji, na kojoj je istaknuto da je manastir Đurđevi stupovi veličanstveni spomenik države Nemanjića, a imao je kapitalnu ulogu u očuvanju nacionalne svesti, jedinstva srpskog naroda i širenju kulture na prostoru plemena Vasojevića, odnosno severa Crne Gore.

Svečanoj akademiji prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, srpski ministar prosvete Obradović, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović, ambasador Lutovac.

Vujanović je kazao da je manastir Đurđevi stupovi simbol slobode, a time što je pet puta obnavljan poslao je večnu poruku neuništivosti.

"Manastir je i simbol kulturne vrednosti ovog kraja Crne Gore, kao i veze sa ostalim delovima naše države", istakao je on.

Vujanović je rekao da manastir nosi i simboliku bliskosti Srbije i Crne Gore, odnosno dva stara i bratska naroda srpskog i crnogorskog.

Episkop Joanikije je kazao da je malo manastira koji su u prošlosti stradali kao što je Đurđevi stupovi, ali je njegova veličina u tome što je svaki put ponovo obnavljan.

Đurđevi stupovi jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača.

Manastir Đurđevi stupovi, podignut 1213. godine, zadužbina je župana Prvoslava Nemanjića, sinovca Stefana Nemanje.

Sveti Sava je 1219. godine u Đurđevim stupovima osnovao jednu od prvih sedam episkopija - Budimljansku. Manastir je u prošlosti pet puta spaljivan i razaran, ali isto toliko puta i obnavljan.

Đurđevim stupovima poznati su i po tome što je u njima 1857. godine doneta odluka o ujedinjenju plemena Vasojevića sa Crnom Gorom.

Povezano

Sve vesti