Džoni Ranković - mali roker snažnog srca

Autor:

Rokenrol svira punim srcem, iako je rođen samo sa pola tog organa. Devetogodišnji Nikola Ranković "Džoni" predstavljaće Srbiju na Radosti Evrope.

1
A- A A+

"Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene, i život moj", glase stihovi čuvene psme još čuvenije grupe Partibrejkers, a koju obožava da svira Nikola Ranković-Džigi, devetogodišnjak rođen sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući i to što ima pola srca!

Nikola će predstavljati Srbiju na 44. susretu Radost Evrope, a njegova tema biće rokenrol. Nesvakidašnja u ovo vreme. Poslastica je što je sam napisao i tekst i muziku za tu pesmu!

"Idem u 'Master Blaster studio', jedinu školu za rokenrol kod nas. Pitali su me da li mogu da napišem pesmu za Radost Evrope, ja napisao, odsvirao...Ali, onda je nastala frka pošto imam čudan ritam, kažu da nijedan bubnjar to ne može da odsvira. Na poslednjoj probi sam dokazao da je to u principu tačno, samo ima malo čudne naglaske, drugim rečima originalno", rekao je Džoni u intervjuu "Politici".

Ovaj mali roker je pravo čudo od deteta. Od rođenja je predodređen na borbu, metaforički rečeno na rokenrol.

Rođen je vantelesnom oplodnjom, sa pola srca i inverzijom svih unutrašnjih organa. Preživeo je dve teške operacije, dobio dijabetes, svakodnevno prima insulin i gomilu lekova, večito je na nekim lekarskim kontrolama, redovno ide u Zavod za transfuziju, podnosi najstroži režim života...

Uprkos svemu, njegova energija je zadivljujuća.

"Ja o bolesti uopšte ne razmišljam, razmišljam da sam normalan kao svako drugo dete. A rođen sam bez leve polovine srca, dela donje šuplje vene i nekih plućnih arterija. Imao sam jednu operaciju sa 16 meseci, drugu sa pet godina i tri meseca, obe u Atini, jer ovde to nije bilo izvodljivo. Posle druge operacije išao sam u Tiršovu zbog dijabetesa, moram da se požalim, sobe su im bile odvratne. Kad sam izašao, tata mi je iz Atine doneo malu klasičnu gitaru, 'jamahu'. Tada sam na televiziji čuo pesmu rok grupe Van Gogh 'Nek' te telo nosi', dopala mi se, otišao na YouTube, tražio, tražio i pokušao nešto da odsviram, pa sam tražio od mame i tate da mi kupe album Van Gogh i znao sam sve tekstove napamet".

Kada je čuo za njega Đule iz benda Van Gogh mu je poklonio prvu električnu gitaru.

Obožava da ide u "Master Blaster studio", gde se časovi uvek pretvore u svirku. A u martu je pobedio u "obračunu bendova" sa pesmom Partiberjekrsa "Hoću da znam".

Izvor: yt

Tagovi:

Povezano

Sve vesti