mondo.rs

Spomenik Tesli prvo u Beogradu, pa u Njujorku

Autor:

Spomenik Nikoli Tesli, koji će 23. septembra biti otkriven ispred njegove laboratorije na Long Ajlendu, od utorka najpre mogu da vide Beograđani.

3
A- A A+

Spomenik Tesli prvo u Beogradu, pa u Njujorku Foto: MONDO
Skulptura u bronzi, delo srpskog vajara Nikole Koka Jankovića, biće izložena sve do 28. avgusta u zoni Knez Mihailove 35, a u septembru bi trebalo da se preseli u Njujork. Spomenik Tesle ispred laboratorije, u Šorhemu, jedinog sačuvanog objekta u kome je naučnik živeo i stvarao, otkriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić 23. septembra. Najpre bilo planirano da to učini Novak Đoković, međutim zbog profesionalnih obaveza teniser neće biti u mogućnosti da se opet vraća u Ameriku.

Izvor: MONDO

Ovom činu trebalo bi da prisustvuje i Stefan Milenković, koji će svirati "Ave Maria" i "Tamo daleko", baš kao i pre 70 godina na sahrani američkog naučnika srpskog porekla.

"Ceo ovaj projekat ne finansira niti država Srbija, niti građani Srbije, već ljudi dobre volje i sponzori. Mi to radimo za platu, ali i u svoje slobodno vreme. Tesline zasluge za sveukupan progres čovvečansta su ogromne. Spomenik je najmanje čime mu se možemo odužiti za ono što nam je pružio, otvorivši beskonačnu perspektivu razvoja...", rekao je Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i inicijator ove akcije rekao je postoji ideja i da se ispred SANU u Beogradu trajno postavi spomenik Tesli.

Povodom sedam decenija od smrti Nikole Tesle u sredu, 21. avgusta od 19 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba Svetlost Teslinog dela, koju će pored spomenika činiti i oko 40 likovnih radova eminentnih srpskih slikara, inspirisanih naučnikovim likom i delom.

Izložba pod nazivom "Svetlost Teslinog dela" posle postavke u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, seli se u Njujork i biće postavljena u zgradi Misije Srbije u Ujedinjenim nacijama. Potom će u novembru ove godine biti prenesena u toronto, da bi se preko Čikaga vratila u SAD. Naime, početkom naredne godine, povodom obeležavanja 200. godišnjice doseljavanja Srba na tle SAD, bila prikazana u Filadelfiji.

U Filadelfiji će isto tako biti podignut Teslin spomenik, rad vajara Koke Jankovića, a plan je da replike istog spomenika budu postavljene i u drugim gradovima gde je Nikola Tesla živeo i stvarao: Budimpešti, Beču, Parizu, Čikagu, Pitsburgu, ali i u gradovim au kojima nikada nije boravio – Moskvi, Pekingu, Sidneju.

Povezano

Sve vesti