Miško Bilbija

Deset "obaveznih" filmova za klince

Pogledajte top listu - po pet igranih filmova za devojčice i dečake, po izboru našeg kolumniste Miška.

Nema idealne liste – to je jedno jedino pravilo kojim se moraju rukovoditi svi koji prave i čitaju liste najboljih filmova, pesama, stripova, albuma ili bilo čega drugog. Posebno su problematične liste koje nisu rezultat ankete ili bilo kakvog glasanja. Liste su, dakle, uvek lične, ma koliko se njihov autor smatrao kompetentnim i objektivnim. A tek kad neko poželi da napravi nešto u ime dece...

Ipak, evo jednog predloga za predstojeće leto i raspust i vaš lični letnji bioskop, kad ga već više nema na državnoj TV. Prva lista se bavi odraslom decom, ali ne tinejdžerima.

Dečacima. Onim koji mogu i sami da gledaju filmove, bez roditeljske intervencije i nadgledanja. Filmovi koje mnogi roditelji možda i ne bi tako lako odobrili. Ipak, ovaj sastavljač veruje da su baš ovo filmovi koji će vaše dečake zabaviti, ohrabriti, oplemeniti, ali i naučiti nečemu.

5. HOME ALONE (Džon Hjuz, 1990)

Klasičan dečački film, onaj koji ostvaruje sve klinačke snove. Osmogodišnjeg Kevina (Mekoli Kalkin) roditelji slučajno ostavljaju samog u velikoj kući, na nekoliko dana. Kevin ne samo da mora da se sam pobrine o sebi, već i da zaštiti kuću od lopova koji pikiraju prazne kuće u vreme Božićnih praznika. Džo Peši i Danijel Stern nisu ni svesni kakvu grešku čine kada kreću na našeg junaka. Urnebesna komedija za više gledanja koja kod kritike baš i nije prošla bajno, ali je zato publika rekla svoje. Prvorazredni slepstik je ono što ovu komediju čini neodoljivom i to za sva vremena.

Izvor: YouTube

4. THE BAD NEWS BEARS (Majkl Riči, 1976)

Bejzbol možda i nije najpopularniji sport na ovim prostorima, ali sport je sport. Takmičenje, zabava, disciplina, konkurencija, autoriteti - sve su to stvari koje ovaj fenomenalni mali film iz 1976. godine tako dobro obrađuje. Volter Matau je bivši igrač, alkoholičar i namćor koji dobija zadatak da spremi tim sastavljen od autsajdera, kratkovidih, debelih, stidljivih i nezainteresovanih dečaka. Opšte poznat recept koji će mnogi kasnije preuzeti i kopirati. Film je doživeo dva nastavka, TV seriju i rimejk, a brojni su odrasli muškarci koji plakat ovog filma i danas drže u svojim sobama.

Izvor: YouTube

3. KARATE KID (Džon Avildsen, 1984)

Punih 8 godina nakon ''Rokija'', Džon Avildsen je napravio još jedan film koji se bavi borilačkim veštinama, ali ovog puta za decu. I ponovo je nabasao na džekpot. Ovo su, siguran sam, svi gledali, red je da i deci priuštimo ovaj filmski biser. Pet Morita pristaje da novog dečaka u komšiluku koji ima problem sa siledžijama, nauči karate, ali i da mu objasni da borilačka veština nije samo borba. Ralf Maćo je nazaboravan u ulozi Danijela, pa tako on i Mister Mijagi predstavljaju jedno od najlegendarnijih partnerstava u istoriji Holivuda. Karate škole po svetu su procvetale nakon ovog filma.

Izvor: YouTube

2. SCHOOL OF ROCK (Ričard Linklejter, 2003)

Džek Blek je izbačen iz svog hard rok benda i, lažno se predstavljajući, počinje da radi kao učitelj muzike u jednoj prestižnoj osnovnoj školi. Ni direktorka škole, ni roditelji, ali ni učenici nisu ni svesni šta ih je snašlo sa neodgovornim nastavnikom. Saundtrek za film u sebi sadrži i ''Immigrant Song'' sastava Led Zeppelin koji tradicionalno retko dozvoljava upotrebu svojih pesama u komercijalnim projektima i filmovima. Blek je očekivano fenomenalan u ovakvoj ulozi, ali deca su ta koja ovaj film čine tako spektakularnim. Roditelji, ne dozvolite da vaša deca ostanu bez ove slasne porcije rokenrol škole.

Izvor: YouTube

1.STAND BY ME (Rob Rajner, 1986)

Konačno, ultimativni film za dečake. Po noveli Stivena Kinga, Rob Rajner je napravio film koji nije ni po Diznijevom, ali ni po holivudskom modelu. Četiri dečaka kreću u avanturu sa ciljem da pronađu telo mrtvog čoveka u šumi, ali ovaj film je mnogo više od toga – nezaslađena priča o odrastanju i životu uopšte. Naravno, Kingova novela garantuje ozbiljnu dozu adrenalina, pa čak i straha, iako ovo nije 'još jedan horor film iz njegovog opusa'. Jedan jedini i neponovljivi River Feniks je tajni sastojak ovog filma, ali i ostali dečaci (plus Ričard Drajfus i Kifer Saterlend) čine ga remek-delom kakvo se retko sreće u ovom žanru. Iako će mnogi roditelji imati dosta rezerve prema tome da li je ovaj film prikladan za njihovu dečicu, jednog trenutka dođe vreme da i dečaci budu dečaci. Uz film koji će ih nasmejati, uplašiti, rasplakati i, jednom rečju, opčiniti.

Izvor: YouTube

Nakon dečačke liste za ''tweens'' (period koji prethodi tinejdžerskom dobu, 8-12), na red su došle i curice. Naravno, svi znamo kako su devojčice u tom uzrastu mnogo zrelije od svojih vršnjaka, pa će se to možda videti i na ovoj listi, ali sve je to relativno. Uostalom, glupo je i pomisliti kako su filmovi sa obe liste ekskluzivno namenjeni jednima ili drugima. Mada, teško je zamisliti dečaka koji će voleti (ili makar to priznati) ''Princess bride'', ili devojčicu koja će obožavati ''Karate Kid'' filmove. U svakom slučaju, evo sjajnih filmova na koje se nijedna devojčica, skoro sigurno, neće požaliti.

5. ANNIE (Džon Hjuston, 1982)

Prilično potcenjen ili možda samo zaboravljen, ali Hjustonov mjuzikl o devojčici iz sirotišta čija je priča otpočela još davne 1924. godine kada je Harold Grej napravio strip pod imenom ''Little Orphan Annie'', a istinsku slavu stekla na Brodveju, film je u kojem desetine devojčica igraju i pevaju ne bi li nam dočarali život neodoljive Eni, koja pokušava da pronađe svoje roditelje. Iako je i u svoje vreme ''Annie'' nailazila na oprečne kritike, ovaj mjuzikl je siguran način da svoje žensko dete zainteresujete za ovaj klasičan holivudski žanr, ako je to uopšte moguće. Ogromna popularnost priče o Eni je izrodila i nastavak filma, kao i nekoliko brodvejskih produkcija, a i Vil Smit je odlučio da svoju ćerku vidi u ovoj ulozi (Džej Zi zadužen za saundtrek). Iako ćemo taj projekat videti tek za par godina, već se sa sigurnošću može tvrditi da je verzija velikog Džona Hjustona ono što želite da pokažete svom detetu.

Izvor: YouTube

4. MATILDA (Deni Devito, 1996)

Snimljen prema jednoj od najgenijalnijih dečijih knjiga ikada napisanih (proverite i sami – ''Matilda'' Roalda Dala je prevedena i na naš jezik), film Denija Devita sasvim sigurno nije remek-delo filmske umetnosti koje će biti upamćeno po svojim kinematografskim kvalitetima, ali to nije razlog da svom detetu ne priuštite ovu priču o devojčici koja, pazite sada, obožava svoju nastavnicu i ima bogate, ali i užasne roditelje koji misle da je ona idiot. Pored svega, Matilda ima i natprirodne, magične moći, ali najbolje je da vaša deca sama istraže o čemu se ovde još radi. Idealan scenario za vaše dete – knjiga, pa film.

Izvor: YouTube

3. THE WIZARD OF OZ (Viktor Fleming, 1939)

Od desetak filmskih i TV verzija, ovde se svakako misli na legendarni film Viktora Fleminga iz 1939. godine sa Džudi Garland u glavnoj ulozi. Klasično delo američke literature i jedan od najpoznatijih dečijih romana ikada napisanih, u ovoj filmskoj verziji snimljen u veličanstvenom tehnikoloru, donosi fantaziju i avanturu devojčice koju ciklon odnosi u čudan svet magične zemlje Oz, prepune veštica i drugih neobičnih i živopisnih likova. Uostalom, svi već znate tu priču, pa je nekako i logično da to svoje znanje (i ljubav) prenesete i na decu. Za one kojima je ovo, ipak, potpuno nepoznata teritorija, preporuka je da pod hitno negde pronađu baš ovaj slavni film.

Izvor: YouTube

2. THE PRINCESS BRIDE (Rob Rajner, 1987)

Iako ovaj film počinje tako što Piter Folk svom unuku počinje da pripoveda ljubavnu priču o devojci pod imenom Baterkap, ovo je u stvari ultimativni film namenjen baš devojčicama. Uostalom, kako bi se zaista proveo dečak koji bi svom društvu priznao da je uopšte gledao film pod imenom ''Princeza nevesta''? Vrlo loše, verujte, ali devojčice svih uzrasta zato ovde mogu da nađu ne samo bajkovitu priču o ljubavi i romansi, već i da uživaju u avanturističkim i akcionim delovima koji bi itekako ''legli'' i dečacima. Svejedno, Rob Rajner (zanimljivo, njegov ''Stand By Me'' film je na čelu naše liste filmova za dečake) je napravio univerzalno filmsko delo (nastalo prema romanu Vilijama Goldmana) koje je vremenom steklo kultni status među svim značajnijim filmskim kritičarima. Obavezno štivo za sve devojčice, pa čak i one koje ne vole bajke, princeze i sladunjave ljubavne priče.

Izvor: YouTube

1.E.T. (Stiven Spilberg, 1982)

Konačno, film koji ponosno nosi barjak najboljeg dečijeg filma ikada (kažu mnogi), delo je slavnog Stivena Spilberga. Iako bi danas retko ko mogao da se seti glavnih glumaca ovog filma (možda sa izuzetkom Dru Berimor, tada sedmogodišnjakinje), to ništa ne smeta ovoj priči da ostane urezana u kolektivnoj memoriji brojnih generacija ne samo američke publike. Za one koji ipak pripadaju nekim drugim generacijama i podnebljima, ovo je naučno-fantastična priča o tihom i pomalo otuđenom dečaku koji pronalazi napuštenog i izgubljenog vanzemaljca kojem je potrebna pomoć ne bi li se vratio na svoju matičnu planetu. Bespredmetno je trošiti reči o uticaju i značaju Spilbergovog ostvarenja (uostalom, za ovaj film on je dobio čak i medalju od Ujedinjenih Nacija), krajnje je vreme da (ako to već niste uradili) svom detetu date šansu da se rasplače i razneži ovom pričom za sva vremena.

Izvor: YouTube

Tagovi:

Povezano

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  FEST je, izbor je ipak vaš

  3 0

  Ovaj tekst sam već napisao i to skoro do kraja. Baš sam se bio potrudio. Pročešljao sam ceo program, ozbiljno se,...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Gravitacija - film sa 5 zvezdica!

  30 0

  "Gravitacija je, u isto vreme, i jedan od najrealističnijih filmova smeštenih u svemir – nakon gledanja (u bioskopu...

 • Najbolji filmovi prema delima Stivena Kinga

  video photo 14 0

  Povodom izlaska novog romana "kralja horora", podsetimo se filmova urađenih po njegovim knjigama.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Elizijum

  11 0

  Kako je reditelj treš klasika Distrikt 9 omanuo kod pravljenja filma od 150 miliona dolara...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Ode Stiven Soderberg!

  1 0

  Recenzija filmova "Side Effects" i "Behind The Candelabra". I priča o reditelju Stivenu Soderbergu.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Svetski rat Z 3D

  8 0

  Holivud (cela industrija zabave u stvari) ponekada zaista ne zna za meru: tako na primer, u poslednjih nekoliko...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Iron Man 3

  12 0

  Odličan film. Pravi bioskopski, što bi se reklo.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Zaborav

  11 0

  ...najgora moguća kombinacija – glupost koja dobro izgleda.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Zvezdane staze - prema tami

  13 0

  Od danas dakle, bez obzira koliko je daleko 2015. godina, ja i zvanično počinjem da odbrojavam dane do sedme epizode...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Mamurluk 3

  19 0

  Veeeeliko ništa. Baš šteta za jednu dobru smešnu filmsku franšizu.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Tekst broj 250!

  1 0

  Najgora stvar kod jubileja je što nekako moramo da ih obeležimo. Okej, ništa se ne mora, ali kada sam počeo da pišem...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Hronika Festa 2013

  7 0

  Neću mnogo o konceptu (čemu?) i organizaciji ovogodišnjeg FEST-a (otvorio ga je Majkl Madsen).

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Mama

  10 0

  ... kada mi je J, moja ćerka od zamalo 14 godina, rekla da i ne pomišljam da odem na tu projekciju bez nje, srce mi...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Ovako je sa 40

  5 0

  Naslov novog filma Džada Apatoua dosta toga govori sam za sebe. Zaista je tako sa 40, prosto je neprijatno koliko...

Sve vesti