Rusija razvija bespilotni borbeni avion

Autor:

Ruski dizajneri rade na razvoju bespilotnog borbenog aviona šeste generacije, izjavio je bivši komandant vazduhoplovstva ove zemlje Pjotr Deinekin.

0
A- A A+

"Šesta generacija borbenih aviona najverovatnije će biti bespilotna. Naravno, mi aktivno radimo na tome", rekao je Deinekin.

On je u intrevjuu agenciji RIA "Novosti" dodao da Rusija verovatno neće moći da preskoči jednu generaciju borbenih aviona, pa će morati da dovrši sve postojeće projekte o avionima pete generacije.

Rusija trenutno testira prototip borbenog aviona pete generacije "suhoj T-50", koji je imao premijeru u javnosti pre dve godine.

SAD uvode u upotrebu svoj "F-35", a evropske sile, poput Francuske i Britanije, oslanjaju se na avione tipa "tajfun" i "rafal". Analitičari navode da sve ove zemlje rade na dizajnu aviona u kojem nema mesta za posadu.

Izvor: YouTube

Deinekin nije precizirao koji dizajnerski odseci rade na razvoju borbenog avona šeste generacije, ali je ruski proizvođač borbenih letelica "MiG" u maju saopštio da je spreman da pokrene istraživačke i razvojne projekte u ovoj oblasti, zasnovane na prototipu "skat", nakon što je potpisao ugovor sa Ministarstvom trgovine i industrije ranije tog meseca.

Mihail Pogosjan, predsednik Ujedinjene vazduhoplovne korporacije, koja je zadužena za rusku aerosvemirsku industriju, izjavio je u novebru da će se "Suhoj" fokusirati na razvoj izviđačke i napadačke bespilotne letelice u skoroj budućnosti.

Sve vesti