• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balerina Marine Abramović: Teško je raditi za nju

Izvor mondo.rs

Sara Vuki je uputila javnosti otvoreno pismo kojim skreće pažnju na neljudske uslove rada u kojima je radila sa Marinom Abramović.

Ova profesionalna igračica i umetnica ne kritikuje umetnički sadržaj Marininog performansa, već ponižavajuć status umetnika.

Sara Vuki je već 16 godina profesionalni igrač i umetnik koji ima master iz lepih umetnosti koji je dobila na Univerzitetu Kalifornija.

Saradnju sa svetski popularnom umetnicom je odbila iz razloga što "ona zna za nehumane uslove rada".

List "24sata" je u celosti prene pismo Sare Vuki, koje je ova uputila javnosti.

"Učestvovala sam na audiciji 7. novembra za performans Marine Abramović koji je ona pripremala za godišnji bal Muzeja savremene umetnosti u Los Anđelesu. Od 800 prijavljenih, ja sam bila među 200 izabranih za audiciju. Bila mi je ponuđena uloga jedne od šest balerina koje su učestvovale u obradi performansa preko kojeg se Abramovićeva proslavila - 'Goli sa skeletima'. Rezervacija za mesto za stolom na kojem se performans odvijao je koštala 100.000 dolara", stoji na početku pisma ove umetnice.

A onda je napisala u kakvim uslovima je radila tokom saradnje sa njom.

"Od mene se očekivalo da ležim gola na stolu koji se polako okreće, pre nego što gosti dođu i pošto oni odu (negde oko četiri sata). Očekivalo se da ignorišem bilo koji oblik fizičkog, psihičkog i mentalnog uznemiravanja tokom predstave (ostajući u, kako to Abramovićeva naziva, "umetničkom modu"). Takođe, trebalo je da radim probe od po 15 sati i da potpišem ugovor kojim se obavezujem na ćutanje. U suprotnom bih bila tužena za iznos od milion dolara, i to ukoliko samo nagovestim kako izgleda proba i audicija. Platili bi mi 150 dolara bez ikakve garancije za moju bezbednost", podvukla je Sara Vuki.

Ona je pred kraj pisma naglasila da je Marina Abramović za ovaj nastup tražila "jake i tihe tipove" igrača. Sara je odbila da bude tiha jer se radi o stvarima koje utiču na njen život. Njeno pismo je odgovar na "etičku nepravdu, a ne na umetnički sadržaj" i sigurna je da nije jedina koja se tako oseća.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ich

ova devojka ocigledno nije bila obavestena na kakav se konkurs prijavljuje. cak bih i ja ocekivao tako nesto.

LEX

Marina je nekonvencionalna, a uz to često ide i beskrupulozna. Ali ta ddevojka je znala šta je čeka, ne vidim šta se sad žali. Mogla je da odbije sve to i svi zadovoljni. Marina je sama sebe izlagala istoj takvoj torturi bezbroj puta, zato što je, kao i ova "balerina" sama to htela.

SERIJE