• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Artura Žmijevskog u KCB-u

Izvor MONDO/Agencije

Izložba poljskog umetnika "Demokratije" biće otvorena večeras u Likovnoj galeriji KCB-a.

Pre dve godine na 52. Oktobarskom salonu Artur Žmijevski je dobio Nagradu Kulturnog centra Beograda - organizovanje samostalne izložbe u jednoj od galerija centra i tim povodom večeras će u Likovnoj galeriji KCB-a biti predstavljen njegov projekat "Demokratije (2009-2013)".

"Demokratije" je višekanalna instalacija za koju je Žmijevski snimio 30 kratkih filmova koji dokumentuju različite manifestacije javnog mnenja, različite društvene poruke u kojima se učesnici bore za svoje ciljeve odnosno političku prevlast.

Filmovi prikazuju snimke masa na političkim mitinzima, fudbalskim utakmicama, sahranama, verskim procesijama, rekonstrukcijama istorijskih bitaka, gerilskim akcijama, vojnim paradama u Izraelu, Poljskoj i drugim evropskim gradovima.

"Demokratije" Žmijevskog čine intrigantnu priču o političkom aktivizmu, slobodi govora, psihologiji masa, načinima predstavljanja i delovanju, ulozi vizuelnog jezika i simbola.
U izložbenom prostoru na 16 monitora zvuci iz filmova stvaraju kakofoniju, a posetiocima je omogućeno da korišćenjem slušalica prate svaki film posebno.

Artur Žmijevski (47) je jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih poljskih umetnika svoje generacije.

Na svetskoj umetničkoj sceni poznat je po izazovnom eksperimetalnom radu sa često marginalnim društvenim grupama, kojim radikalno preispituje uobičajeno shvatanje "normalnosti" i "abnormalnosti" ili "devijacije" društva u celini.

Umetnički je direktor časopisa "Politička kritika", koji je pokrenuo u saradnji sa Fondacijom Foksal galerije i jedan je od glavnih predstavnika trenda kritičke umetnosti.

Radove ovog uglednog umetnika beogradska publika je imala priliku da vidi na izložbi autorke Bojane Pejić, priređenoj 2002. godine u Kulturnom centru Beograda, kao i na Oktobarskom salonu gde su predstavljena njegova značajna ostvarenja, filmovi "Ponavljanja" i "Oni", premijerno prikazani na Venecijanskom bijenalu (2005) i izložbi "Dokumenta 12" u Kaselu (2007).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE