Najpoznatiji austrijski kolač, saher torta, ove godine slavi 175. rodjendan. Dopisnica BBC (Bi-Bi-Sija) iz Beča otkriva kako je nastao ovaj čuveni kolač, zašto je bio razlog maratonskog sudjenja i objašnjava zašto je saher torta dobar ambasador Austrije u svetu.

- Moraš da shvatiš da je saher torta kraljica bečkih kolača - objašnjavala mi je prijateljica, Bečlijka. Sedele smo u luksuznom kafeu iz 19. veka u Saher hotelu u Beču, medju njihovim kao vino crvenim brokatnim tapetama i kristalnim lusterima.

Na našem mermernom stolu nalazilo se savršeno odsečeno parče saher torte, na belom porculanskom tanjiriću.

Dve čokoladne kore izmedju kojih se nalazi tanki premaz džema od kajsija i sve to preliveno tvrdom glazurom od crne čokolade.

Na tortu je utisnut čokoladni pečat sa natpisom "Hotel Saher", a sa strane, umetnički istisnut nezasladjeni šlag od ulupane pavlake.

Upitala sam prijateljicu šta je mislila pod tim "kraljica".

- Torta je fenomenalnog ukusa, ali je vrlo jednostavna. Napravljena je od najbojlih sastojaka, ali se njima ne razmeće kao oni pomodarski kolači tipa "crna šuma". Pogledaj kako je samo divna ta glazura - rekla mi je sa neskrivenim ponosom.

Saher torta i štrudla od jabuka su omiljeni kolači Austrijanaca. Možete da ih naručite bilo gde. Naćićete ih jednako u sivkastim i zadimljenim železničkim restoranima, ali i u elegantnim i ekskluzivnim kafe - poslastičarnicama u Beču i Salzburgu.

I u barovima na skijaškim stazama nudili su mi saher tortu, kao i na rodjendanskim proslavama i tokom političkih izbornih trka.

Kolač je i ambasador Austrije. Kada je EU uvela sankcije Austriji 2000. godine, jer je ultradesničarska partija ušla u vladu, Beč je poslao svog ministra spoljnih poslova i veću količinu saher torte na samit EU, kako bi umilostivila evropske ministre.

Ove godine, čini se, saher torte ima i više nego inače. To je zato jer slavi svoj 175. rodjendan.

Tajni recept

Saher torta je nastala sasvim slučajno, 1832. godine, kada se glavni kuvar kancelara, princa Vensela Meterniha, izeneada razboleo.

Njegov šesnaestogodišnji pomoćnik Franc Saher, pozvan je da napravi neki kolač koji neće osramotiti princa, i tako je rodjena saher torta.

Pre nekoliko dana sam prisustvovala malom rodjendanskom slavlju priredjenom u čast torte, koje je održano u hotelu Saher. Ovaj hotel je osnovao, sin Franca Sahera, Edvard.

Direktorka hotela trčala je od stola do stola kako bi se uverila da uvaženi gosti imaju dovoljno šampanjca.
- Šampanjac ide odlično sa saher tortom - objasnila mi je.

Upitala sam je gde čuva originalni recept Franca Sahera.
- Čuvam ga u sefu. Vrlo mali broj ljudi ga je video i oni su se zakleli da ga neće odati. Postoji samo jedna originalna saher torta i to je naša - objasnila je.

(Na slici: hotel Saher u Beču)

Spor

Pre pedesetak godina, hotel Saher potrošio je mnogo vremena u sudskom sporu kako bi dokazao da jedini pravi tortu po originalnom receptu.

Njihov glavni protivnik bio je kafe Demel, još jedna čuvena bečka poslastičarnica. Na kraju, hotel Saher je 1965. godine konačno dobio bitku na sudu.

U božanstvenoj kujni kafea Demel posmatrala sam glavnog poslastičara Ditmara Mutentalera kako stavlja glazuru na saher tortu. Upitala sam ga koja je razlika izmedju Demelove saher torte i one koja se pravi u hotelu Saher

-To ne mogu precizno da vam kažem. U Saheru tvrde da koriste tri vrste čokolade za preliv, a mi koristimo samo jednu, specijalnu vrstu čokolade koju samo mi pravimo - objasnio mi je.

(Na slici: Demelova saher torta)

Tajna uspeha

Prošlo je dosta vremena od kada sam prvi put probala saher tortu i ne mogu tačno da se setim da li je to bilo kod Demela ili u hotelu Saher.

Ono čega se sećam kod tog prvog probanja je veliko razočaranje. Kolač je bio suv. Čokoladni preliv, odnosno glazura, bila mi je suviše oštrog ukusa i preslatka. Ne mogu reći da je to neprijatan ukus, ali očekivala sam nesto drugačiji, bogatiji ukus, nešto sličnije američkim kolačima sa čokoladom. Jednostavno, nije mi bila dovoljno čokoladna.

Posle tog prvog razočarenja, dala sam ovoj torti još nekoliko šansi, probajući je u raznim austrijskim poslastičarnicama i kafeima i uvek sam dolazila do istog zaključka - saher torta ima bolji izgled nego ukus.

I, tako sam prestala da je naručujem, sve dok se jednog zimskog dana nisam od hladnoće sklonila u stari zadimljeni kafe u centru Beča. Konobaru sam naručila kafu i upitala ga da li drže i kolače. Odgovorio je da imaju saher tortu. Negodovala sam, a on mi je objasnio da je torta domaća i da nemaju ništa drugo. Rekla sam mu da mi ipak donese parče.

Vratio se sa kafom i parčetom čokoladnog kolača. Počela sam nevoljno da ga jedem, medjutim, ukus je bio fantastičan. Patišpanj je bio napravljen sa krupno mlevenim bademima i puno strugane čokolade, koja je torti dala taj puni, vlažni ukus. Preliv je bio prozračan i kremast sa dosta kakaa. Tanka linija džema od kajsija, dala je torti poseban ukus.

Konačno sam otkrila tajnu saher torte - mora da se proizvodi u kućnoj radinosti sa dosta dodatne čokolade.

Ipak, i dalje više volim štrudlu od jabuka, zaključila je novinarka Bi-Bi-Sija.

(Na slici: Saher torta po originalnom receptu)

(MONDO)