Inflacija manja nego prošle godine

Autor:

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je danas da se inflacija u Srbiji "primirila" i biće manja nego 2012. godine.

1
A- A A+

Kako je navedeno, do kraja ove godine inflacija će se kretati od 5,5 do šest odsto.

Sradnik IZIT-a Sasa Đogović rekao je na konferenciji za novinare, da je u avgustu ove godine inflacija porasla za 0,4 odsto zbog rasta cene električne energije.

Na to da inflacija ove godine bude manja uticao je bolji poljoprivredni rod nego prošle godine, te je zato manji i pritisak na cene.

"U prethodnoj godini imali smo i predizbornu kampanju i veliko proklizavanje deviznog kursa, da bi u drugom delu godine došlo do stabilizacije političkih prilika i vrednosti domaće valute", rekao je Đogović.

Upozorio je da nisu otklonjeni svi faktori koji obezbeđuju širenje "inflacionog virusa" - prekomerna javna potrošnja, veliki budžetski deficit i potrebe države za sve većim zaduživanjem.

Đogović je ocenio da će najavljene eknomske reforme Vlade Srbije imati pozitivan efekat na inflaciju, jer otklanjaju te faktore, a devizni kurs, odnosno dinar koji je, kako je ocenio, na "krhkim nogama", može imati negativne efekte na inflaciju preko uvoznih cena.

Tagovi:
Sve vesti