Šta je to vintidž moda

Vintidž (vintage) je polovna, nošena odeća, ali ne bilo koja. To nije isto što i sekndhend garderoba (secondhand), a razlikuje se u tome što vintidž komadi imaju posebnu vrednost.

5
A- A A+

Termin vintidž se odnosi, pre svega, na vino koje je vredno i skupo, bilo zbog svoje starosti, bilo zbog kvaliteta.

Slično važi i za vintidž garderobu, obuću, tašne, šešire, modne dodatke... koji su obeležili određeni modni period (dvadesete, tridesete godine prošlog veka, pank ili hipi modu...), ili su bili deo neke bitnije kolekcije čuvenih modnih dizajnera.

Tako u prodavnicama koje su specijalizovane isključivo za vintidž komade, možete da kupite original tašnu "šanel 2.55", koju je nekada davno nosila neka gospođa sa stilom (i dubokim džepom), a sada se prodaje po znatno nižoj ceni.

Ako mislite da je to način da se za "male pare" dokopate firmiranih krpica, varate se. Vintidž komadi su i dalje skupi, ali jesu povoljniji od novih. Na primer, "Luj Viton" ženska torba pod nazivom "speedy 30", može da se nađe za 300, 400 evra. Takva nova košta od 800 evra.

Njihova vrednost nije samo u "potpisu" dizajnera ili modne kuće, već i u tome ko je nosio određenu tašnu, cipele, haljinu... Tako može da vam se desi da vam u vintidž prodavnici kažu da je šešir na koji ste "bacili oko" skup samo zato jer je pripadao nekoj čuvenoj glumici. Da li je to isitna ili ne, nekada je teško proveriti.

Ako krenete u vintidž šoping morate biti obazrivi i u vezi sa oznakama za veličinu. Današnji brojevi ili S, M i L oznake, sada su nešto veći nego u prošlim vremenima. Tako se može reći da su dame vremenom porasle. Na primer, odeća iz sedamdesetih označena kao "midijum" (M ) odgovara današnjoj veličini "smol" (S), nekada čak i "esktra smol" (XS).

Većina evropskih metropola ima po nekoliko popularnih vintidž prodavnica, ali se ti komadi mogu naći i na buvljim pijacama, aukcijama, "prodavnicama u garažama", na sajmovima mode.

U Londonu čak postoje i specijalni sajmovi na kojima se prodaje samo stara odeća, a na Internetu ima pregršt sajtova čija je specijalnost onlajn prodaja vintidž garderobe.

Interesovanje kupaca za ovu modu nikada nije prestalo, a primetno je poraslo sa svetskom ekonomskom krizom i manjom kupovnom moći širom Planete.

Takođe, popularnosti je doprinelo i pojavljivanje poznatih ličnosti u "starim krpicama" - Džulija Roberts, Rene Zelveger, Kejt Mos, Dita fon Tiz... ne samo što su uslikane kako "šetaju" vintidž komade, već su i javno priznale kako obožavaju da "čeprkaju" po takvim prodavnicama.

I ekološka osvešćenost je doprinela tome da se stara garderoba sve ređe baca. Reciklaža, popravka, prepravljanje... sve je bolje od gomilanja đubreta, kažu oni koji kupuju "staro i nošeno".

U Finskoj je čak osnovano udruženje "Fintidž" (Fintage) - neprofitna organizacija čiji je cilj "očuvanje materijalne kulture i životne sredine". Na njihovom sajtu možete dobiti obaveštenja u vezi sa tim gde se i kada održava prodaja stare garderobe, ali i nameštaja, stvari za kuću, baštu...

Vintidž je nekima interesantan i kao način da ulože novac. To naročito važi za kolekcionare, za one koji kupuju stare ali retke i vredne odevne i ostale predmete, a potom čekaju najbolji trenutak da ga preprodaju i tako zarade.

Među onima koji se vintidž modom bave kao investicijom, najtraženiji su čuveni Koko Šanel kostimi, haljine Kristijana Diora, Iv Sen Lorana, Kardena, Armanijeva odela, komadi koje su dizajnirali Versaće, Gotje, Vivijen Vestvud, Emilio Puči, Manolo Blanik obuća, Luj Viton torbe.

Još ako se zna u čijem "slavnom" ormanu je taj komad bio, vrednost mu raste i investicija se zaista isplati.

I na kraju - retro je uvek u modi. Svedoci smo da se modni trendovi ponavljaju. Rokabili, pank, hipi, "zlatni Holivud"... često su ponovo "in". Oni koji to prate znaju kako to i da budu - odmah potraže šta na zadatu temu ima u najbližoj vintidž prodavnici.

Ako niste znali, postoji i vintidž stil odevanja, a podrazumeva nove komade odeće koji su dizajnirani tako da liče na one iz "bakinog ormana". Ova garderoba osim estetske, nema drugu vrednost jer se radi o masovnoj proizvodnji čije komade možete kupiti bilo gde.

Sada, kada smo razjasnili šta je vintidž, da vas i obavestimo da u nedelju, 6. oktobra, od 12 do 20 časova, možete da dođete u "Mikser haus" u Beogradu, gde će biti organizovana prodaja garderobe, odeće, obuće, nakita nameštaja, igračaka... iz nekih starih vremena.

Ulaz je besplatan, ali ipak ponesite novac - teško da ćete se kući vratiti "praznih šaka". Osim šopinga, u "Mikseru" će biti organizovana i stručna predavanja - "Šta su antikviteti, a šta starine?", "O dizajnu enetrijera kroz vreme", "Restauracija i održavanje starinskog nameštaja", a posetioci će moći da pogledaju i izložbu restaruriranih stolica dizajnera Nika Kralja.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti