mondo.rs

Kako da znaš da li je alergija, grip ili nazeb

Autor:

Uprkos uvreženom mišljenju, proleće nije jedino problematično godišnje doba za one koji imaju alergije. Kijavica, svrab u grlu, peckanje očiju... prisutni su i tokom jeseni. Evo kako da znate da li imate nazeb ili alergijsku reakciju.

0
A- A A+

Simptomi alergijske reakcije i prehlade, često su slični. Ipak, razlika je u tome što prehlade traju nedelju do dve, a alergije traju tokom cele sezone.

Kod alergije, kao i kod nazeba, javlja se svrab, curenje iz nosa, suzenje očiju, ali prehladu obično prati i povišena telesna temperature, bol u zglobovima i mišićima.

Alergijsku reakciju najčešće karakteriše kijanje u naletima, zapušen nos, pojačana sekrecija vodenastog sadržaja i svrab u nosu, a često dolazi i do prolaznog gubitka mirisa.

Sve prisutniji polen ambrozije, ali i drugih biljaka, utiču na povećan broj alergijskih reakcija. Poslednje istraživanje pokazalo je da bi ova jesen mogla da bude rekordna kada je reč o broju alergijskih reakcija. Kako biste što lakše izašli na kraj sa alergijama, važno je da prepoznate simptome i preduzmete određene preventivne korake.

Pokušajte da izbegavate kontakt sa alergenima, a ako imate dvorište, potrudite se da skupite mokro lišće nakon kiše, presvucite garderobu nakon dolaska kući jer se na njoj zadržava polen, vlaga...

Pre nego što počnete da lečite alergije lekovima namenjenim za to, pokušajte da sprečite pojavu alergijskih reakcija na prirodan način. Domaći, neobrađeni med koji sadrži čestice voska iz saća, pomoći će vam da postanete otporniji na polen, a u lečenju alergijske reakcije inhalirajte se ključalom vodom u koju ćete dodati kašiku hajdučke trave ili sušene kamilice.

Vodite računa i o tome da operete ruke i lice nakon ulaska u kuću, kako biste sprali evenutalne izazivače alergija koji se mogu zadržati na koži. Vlažnost vazduha u prostorijama trebalo bi da bude između 35 i 50 procenata, a ukoliko često uključujete klima uređaje, redovno čistite filtere jer se u njima skuplja prašina.

Kako biste sprečili alergijske reakcije, jačajte imunitet zdravom ishranom i unosite namirnice bogate vitaminima C i A, koji ublažavaju intenzitet reakcije. .

Bez obzira na to što kiša umanjuje nivo polena koji se nalazi u vazduhu, ona utiče i na stvaranje buđi, koja se pojavljuje na listovima biljaka i povećava vlažnost vazduha, što sve doprinosi alergijskim reakcijama. Pored polena, najčešći alergeni su, prašina, lekovi, ali i neke vrste hrane. Najjednostavniji i najsigurnijji način da utvrdite na šta ste alergični su alergo-testovi.

Ukoliko primetite da se osećate loše, da su se pojavili novi simptomi ili imate problema sa disanjem uprkos preduzetim preventivnim merama, trebalo bi da potražite savet lekara.

Povezano

Sve vesti