Insulin u tabletama?

Autor:

Insulin u tabletama može postati stvarnost već do kraja ove decenije, odnosno do 2020. godine, tvrde lekari.

0
A- A A+

Rad na ovom preparatu istovremeno su počeli danska farmaceutska kompanija "Novo-nordisk" i izraelska "Oramed farmaceutikals".

Problem prekomernog sadržaja glukoze u krvi uz pomoć injekcija insulina čovečanstvo je odavno rešilo. Ali to je svakodnevni bolan način i sadrži rizik - inficiranje od upotrebe igle i šprica. Otuda želja bolesnika sa dijagnozom šećerne bolesti da primaju insulin u obliku tableta.

Problem je u prirodi ovog preparata. To je belančevinski preparat. Belančevina se, prilikom gutanja, rastvara u fermentima koje sadrži želudčano-crevni trakt.

Ruski naučnici probali su način unošenja insulina preko nazalnog spreja. Ovaj, naizgled praktičan način, odbačen je, jer se ispostavilo da je nemoguće proračunati koja će doza preparata dospeti na sluzokožu nosa.

Još jedna razrada ruskih farmaceuta su insulinske preoralne kapsule sa hidrogelom. Polimerski omotač (kapsule) sprečava razlaganje insulina u želucu i dejstvo preparata počinje u tankom crevu. Međutim, za postizanje efekta potrebno je 20 puta više insulina nego što je potrebno za injekciju.

Za sada nije poznato koja je namera danskih i izraelskih naučnika.

Ali, ukoliko sve krene dobro i farmaceuti uspeju da dokažu efikasnost tableta insulina, kao i ako ne bude nuspojava, preparat će biti na raspolaganju svim pacijentima krajem ove ili početkom iduće decenije.

Sredstvo za dijabetičare otkriveno je 1922. godine. Od tada nema zamene za insulin.

Povezano

Sve vesti