Šampion Srbije doživeo je poraz na gostovanju Barseloni  u 1. kolu grupe A Evrolige, ali nije razočarao.

Katalonci su posle žestoke borbe slavili sa 67:60 (17:18, 11:81, 17:14, 22:20).

Najefikasniji kod Partizana bili su kapiten Dragan Milosavljević sa 15 poena i Leo Vestreman sa 10, dok je Žofri Lovernj postigao devet pogodaka, uz 13 skokova.

Kod domaćina Kostas Papanikolau i Ante Tomić zabeležili su po 13 poena.

Košarkaši Partizana odlično su počeli meč na gostovanju Barseloni. Tim Duška Vujoševića, zahvaljujući mini seriji Žofrija Lovernja uspeo je da povede u četvrtom minutu sa 9:5, a zatim su minimalnu prednost održali do kraja prvog kvartala - 18:17.

Egal duel viđen je i u nastavku. Skoncentrisani crno-beli jesu imali problema sa standardno odličnom odbranom Barse, ali na drugoj strani ni oni nisu dozvolili domaćinu da se razigra. Leo Vesterman je u 16. minutu trojkom doveo Partizan u vođstvo (26:23), a Kostas Papanikolau uspeo je da uzvrati na isti način tek dva minuta kasnije - 26:26.

POGLEDAJTE RAMPU MILOSAVLJEVIĆA

Do odlaska na odmor Barsa je uspela preko Marselinja Uertasa da stigne do "plus dva".

A onda je nastavljena bitka u kojoj nijedna ekipa nije uspevala da se odlepi na više od tri poena do finiša treće četvrtine.

Bogdan Bogdanović je sa linije penala doneo Partizanu vođstvo od 38:37 u 26. minutu, nakon čega su crno-beli posustali. Barsa je stavila katanac pod svoj koš, a Tim Duška Vujoševića nije uspevao da organizuje napad, a dugo čak ni da uputi šut ka protivničkom obruču. To je rezultiralo mini serijom domaćina 8:2, koji je pre ulaska u poslednji kvartal pobegao prvi put na bezbednih pet razlike (45:40).

To je "poguralo" Katalonce pa su i na početku četvrte četvrtine nastavili da kontrolišu situaciju na terenu. U 33. minutu imali su već ozbiljnu prednost (51:42), koja se ispostavila kao nedostižna.

Crno-beli su tri minuta pre kraja, trojkom Milosavljevića i "kucanjem" Gagića, smanjili na "minus pet" (54:59), ali je to bilo sve.

Trener crno-belih Duško Vujošević bio je zadovoljan zalaganjem svoje ekipe na startu najelitnijeg evropskog takmičenja.

"Odigrali smo prvu utakmicu u Evroligi i naravno u određenim periodima bilo je i pojedinih grešaka u odbrani, od rola do realizacije pod samim košem, ali sve u svemu zadovoljan sam i borbenošću i kvalitetom igre ekipe. Moramo se okrenuti sledećim utakmicama, ka Zadru i veoma važnoj utakmici sa Nanterom, jer to su praktično utakmice koje moramo da dobijamo i moramo na njih da se skoncentrišemo", istakao je strateg Partizana.

Maćej Lampe priznao je da Barselona mora još mnogo toga da poboljša u igri.

"Znali smo da će biti teško, jer je ovo Evroliga. Sve vreme smo se borili, jer smo podbacili u napadu. Partizan je imao dosta skokova, što ih je držalo u igri. Još uvek tražimo pravi ritam igre, jer 67 pogodaka je zaista malo za ekipu našeg renomea. Predstoji nam da u narednom periodu radimo još jače i poboljšamo igru", izjavio je Poljak u redovima Barselone.

BARSELONA: Pulen, Dorsi 8 (10sk), Sada 2, Uertas 10 (10as), Abrines 8, Navaro 4 (3as), Todorović 2, Papanikolau 13 (4as), Hezonja, Lampe 6 (3sk), Nahbar 1, Tomić 13.

PARTIZAN: Aranitović, Lovernj 9 (13sk), Vesterman 10 (3as), Dalo, Milosavljević 15 (4sk), Bogdanović 8 (4sk), Gagić 6, Musli 8 (8sk), Šalić, Andrić, Kinsi 4 (3sk), Bezbradica.

Partizan u drugom kolu Evrolige, narednog petka, u Beogradu dočekuje prvaka Francuske, Nanter.