AP: Internet - novo polje ratnih sukoba u Siriji

Autor:

Građanski rat u Siriji, koji se vodi već dve i po godine, nije samo sukob pristalica i protivnika režima predsednika Bašara el-Asada, nego i ideološki rat u kojem savremena sredstva komunikacije, poput interneta, imaju veliku ulogu.

1
A- A A+

To je, do sada, prvi veliki sukob u kojem ratno polje nisu samo gradovi na terenu, nego i video snimci postavljeni preko sajta YouTube ili Twitter, piše AP.

Na internetu se može naći više desetina hiljada amaterskih snimaka rata u Siriji. Za slanje poruke u svet sada je dovoljno da imate samo mobilni telefon s kamerom i internet konekciju.

Tako obiman materijal, međutim, posmatračima često otežava da sagledaju pravu istinu, jer je ponekad jako teško napraviti razliku između istine i propagande.

Značaj društvenih mreža i Jutjuba shvatili su prvi pobunjenici, tako da ne čudi što su u svakom gradu koji drže pod svojom kontrolom oformili medijske štabove. Njihov zadatak je da snimaju
događaje i sukobe na terenu i da te snimke potom prosleđuju na internet.

Pristalice predsednika Asada pokušavaju da im pariraju u tome. Oni u poslednje vreme takođe prave svoje video snimke, kojih ipak ima daleko manje na internetu. Njihov glavni cilj je da zapravo pokažu dasu snimci pobunjenika lažni i montirani.

Praćenje ratnih sukoba preko interneta nije novina, ali je sirijski rat po tome jedinstven, jer je pokrivanje događaja na taj način postao glavni izvor za skupljanje informacija.

Novinara u Siriji ima veoma malo i njihovo kretanje je ograničeno. Zbog toga oni nisu u stanju da budu tamo gde su glavni sukobi. Oni koji prave amaterske snimke obično su i sami učesnici u sukobu, tako da je aktuelnost snimaka zagarantovana.

Ranije je važilo pravilo da ako mediji nisu prisutni u nekom ratu da to isprate i predstave javnosti, sukoba kao da nije ni bilo. Amaterski video zapisi sada menjaju to nepisano pravilo. Pri tome nema nikakvih ograničenja, daleko je jeftinije nego da šaljete svoju novinarsku ekipu i ne treba vam neka posebna dozvola od zaraćenih strana, navodi AP.

Upravo su takvi amaterski snimci korišćenja hemijskog gasa u jednom od sukoba u Damasku, krajem avgusta, bili dovoljni da se ubedi međunarodna javnost da je neopodno zauzeti čvrst stav prema Asadovom režimu. Uveravanje druge strane da oni ne stoje iza tog napada nije, međutim, uticalo na promenu stava većine u Savetu bezbednosti UN.

Sve vesti