• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Nije svaki priliv deviza poželjan

Izvor Beta

NBS očekuje u narednim godinama ponovni dolazak svežeg kapitala u Srbiju, ali nije svaki priliv deviza poželjan, kaže guvernerka.

Od presudne je važnosti sa kojim će ciljem i na koji način prikupljena sredstva biti iskorišćena, ukazala je Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN navela da je suština stranih investicija da koristi ima i zemlja u koju se investira, a karakter investitora i planirane stope profita u najvećoj meri određuju da li će kapital doći u formi stranih direktnih investicija ili portfolio investicija.

Ukazujući na mogućnost dolaska "spekulativnog kapitala", Tabaković je istakla da to može predstavljati potencijalni uzrok nestabilnosti na deviznom tržištu.

"Visoke kamatne stope usled visokih stopa inflacije u proteklom periodu i relativna stabilnost deviznog kursa privukli su portfolio investitore, koji su od početka godine do maja intenzivno ulagali u državne hartije od vrednosti", podsetila je ona.

Naglašavajući da je priliv portfolio investicija u Srbiju kratkoročno neminovan i koristan da se do poboljšanja makroekonomske situacije premosti jaz u platnom bilansu, ona je navela i da su portfolio investicije u značajnoj meri podložne uticajima sa svetskih tržišta.

"To je manifestovano krajem maja i u junu kada je pojačana globalna percepcija rizika usled najava američkih Federalnih rezervi uzrokovala značajan odliv kapitala i slabljenje valuta mnogih zemalja u razvoju. Blagovremene intervencije NBS na deviznom tržištu u ovom periodu u znatnoj meri su uspele da umanje negativne posledice po domaću ekonomiju", istakala je Tabaković.

Slabljenje dinara u tom periodu, prema njenim rečima, bilo je na nivou valuta zemalja u regionu, a značajno manje u odnosu na Tursku i zemlje BRIKS-a, čije su valute dostigle istorijske ili višegodišnje minimume.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image