Dragana Tomašević

Sajam knjiga: Popust je super, cena je problem

Popusti su brojni, kupaca ima, najviše se jure akcije "više knjiga po ceni jedne", ali našli smo i jednu knjigu po više cena?!

5
A- A A+

Izdavači su ove godine izašli u susret potrošačima – na Beogradskom sajmu je moguće kupiti knjigu za 50 dinara, tri, četiri, čak i pet knjiga po ceni od 999 dinara, pa zašto me je onda iznervirala činjenica da ista knjiga ima četiri različite cene?

U duhu nedavno objavljene (poražavajuće) ankete, po kojoj ispada da ne čitamo ni novine, a kamoli knjige, uputili smo se na Beogradski sajam, u sredu u 13h, kada radni narod provodi vreme u kancelarijama, odnosno školama, tek da vidimo ima li koga "od onih što čitaju" na Sajmu.

Itekako!

Ne samo da je na Sajmu knjiga gužva, već narod, "verovali ili ne" kupuje knjige.

"Imamo mnogo posetilaca, ljudi jure akcije i svi su tu", kaže Tijana sa štanda "Vulkana".

"Interesantno je videti mališane koji traže dečija izdanja, tinejdžere koji kupuju ljubavne romane i odrasle sa primerkom 'Jadnika' ili 'Ane Karenjine'".

To potvrđuje i Snežana Milošević iz "Prosvete" koja kaže da iako nam je kupovna moć takva kakva jeste, spremni smo da izdvojimo "koji dinar" za knjigu. "Prošle godine je bilo više posetilaca, ali očekujemo da će ih svakim danom biti sve više", rekla je ona.

Najprodavanije knjige, od štanda do štanda do ovog trenutka su "Devojčica i vetar" Dragana Mijailovića, "Sivi vuk-bekstvo Adolfa Hitlera" Sajmona Danstana i Džerarda Vilijamsa, "Autoportret s torbom" Semezdina Mehmedinovića, "Inferno" Dena Brauna...

Sve  ove knjige, tačnije sve knjige na sajmu, mogu biti vaše uz neki vid popusta – da li ćete platiti jednu knjigu, pa dobiti drugu, ili ćete jednostavno dati 200 dinara i kupiti "šta vam duša ište, pa do onog – "Deset odsto popusta, plus još deset, plus 15", svejedno je. Bitno je da ćete proći bolje na Sajmu nego bilo gde drugde.

S ovim na umu, krenuh da kupim "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija. Na jednom štandu knjiga je koštala 680 dinara, na drugom 760, trećem 800, a četvrtom 890 dinara.

Tako da...Iako ćete na Sajmu knjiga biti "zapljusnuti" panoima na kojima piše "akcija", toplo preporučujemo da ne žurite, već lepo prošetate, zastanete pored svakog štanda, vidite šta se sve nudi, a onda uštedite i umesto jedne kupite dve ili tri knjige.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti