Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim, slatkim ukusom i smatra se jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidansa. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tokom čišćenja njegova sočnost ume da završi na našoj odeći, radnoj ploči u kuhinji i zidovima.

Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu, odnosno vrh nara, i bazu. Nakon toga napravimo još četiri uzdužna reza, kao kod guljenja narandže, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo videti kako su zrna grupisana u različite odeljke omeđene belom membranom.

Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bele membrane. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar rezati na dve polovine jer se na taj način gubi mnogo soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odeliti ga na rezovima na četiri dela. Sledi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahteva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje.

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a takođe uključuje sečenje kore nara nožem. Razlika je u tome što dobijene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i potiscima odvajamo zrna, no ne moramo da budemo toliko oprezni jer će voda sprečiti pucanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procediti kroz cediljku. Iako nema prskanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i ukusa.

Tehnika udaranjem

Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina je isti kao u prve dve metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo je iznad šire posude i udaramo drvenom varjačom ili kuhinjskom špatulom po strani kore dok je strana sa zrncima usmerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez njihovog preteranog uništavanja ili curenja soka.

Naučnim istraživanjem dokazano je da konzumiranje nara umanjuje faktore rizika od srčanih bolesti, a samo 100 grama ovog voća sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odraslu osobu.