Sindikati: Izmene zakona o radu garantuju otkaze

Autor:

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost ocenili su danas da je predložena verzija izmena Zakona o radu neprihvatljiva.

1
A- A A+

Ona će, ukoliko bude usvojena, imati veoma negativan uticaj na zaposlene u Srbiji i dovesti do lakšeg otpuštanja radnika, trvde sindikati.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnici dva sindikata naveli su da su se dogovorili da zajednički nastupaju u pogledu izmena i dopuna Zakona o radu, ali i najavljenih izmena drugih sistemskih zakona.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da se priprema zakon koji će biti izuzetno negativan za sve zaposlene građane Srbije, ali i one koji bi u bliskoj budućnosti trebalo da se zaposle.

"Ovo nije zakon koji će dovesti do fleksibilnog zapošljavanja već do otpuštanja radnika, i koji govori o tome da niko neće biti siguran na svom radnom mestu", rekao je Orbović.

Predložena verzija je restriktivna, a sindikati će se angažovati i pokušati da kroz dijalog to poprave, poručio je on.

Takođe je rekao da  predloženi tekst nije "prečišćen" i da je pun alternativnih i mogućih rešenja.

Orbović je podsetio da će posle sastanka sa članovima radne grupe koji će biti održan 4. i 5. novembra u Aranđelovcu, na sednicama predsedništva sindikati doneti odluke o daljim aktivnostima.

On je rekao da će, ako se "na silu" bude nametnulo usvajanje teksta zakona sa kojim se ne slažu, sindikati imati "odgovarajući odgovor".

Orbović je kao jedan od primera sa kojim se sindikati ne slažu naveo agencije za zapošljavanje čiji rad u zakonu nije precizno definisan.

"U ovom momentu govori se da će to biti zapošljavanje ljudi koji će biti izadavani kao radna snaga, odnosno korišćeni kao renta kar automobili", naveo je Orbović.

Takođe je rekao da nisu precizno definisana prava zaposlenih, u pogledu korišćenja godišnjih odmora i slično, kao i fleksibilni oblici zapošljavanja, te da su to pitanja o kojima se mora razgovarati.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da je reč o "hajdučkom predlogu zakona" koji je, kako je rekao, "napravljen tako da ne može da bude usvojen".

On je rekao da će od predlagača zakona, sindikati na sastanku koji će biti održan početkom iduće sedmice zatražiti da objasne koji su socijalni i ekonomski razlozi za promenu zakona.

Govoreći o predloženim rešenjima zakona on je rekao da nije logično to što se rad agencija za zapošlavanje definiše u Zakonu o radu, a Nacionalne službe za zapošljavanje u zakonu o zapošljavanju i da to stvara prostor za manipulacije.

Čanak je rekao da je neprihvatljivo i to što se u predloženim rešenjima gde se pominje uskraćivanje nekih prava radnika predlagač poziva na evropske direktive.

On je naveo da nije tačno da je aktuelni zakon prepreka za strane investitore i da će sindikati zatražiti sastanak sa njima kako bi videli šta su njihovi problemi.

"Apsolutno ne prihvatamo objašnjenje koja smo do sada dobili jer su glupa i neodrživa. Ne možete govoriti da to traže strani investitori kao da u Srbiju niko do sad nije došao", rekao je Čanak.

"Nije tačno da to traže strani investitori i radimo na tome da se ove dve sindikalne organizacije nađu sa vrhom stranih investitora i da vidimo šta ih muči, da nama kažu ono što govore vladi... kao da te torbe sa milijardama evra stoje iza ćoška samo mi da budemo dobri pa će da torbe uđu", rekao je predsednik UGS Nezavisnost.

On se zapitao koji investitor bi sada ulagao u Priboju gde su radnici nezadovoljni i danima već štrajkuju blokirajući prugu.

Čanak je ukazao da je u Srbiji sprovedena katastrofalna privatizacija i da najpre treba izlečiti posledice toga pa onda razmotriti buduće investicije.

Govoreći o problemima sa kojim se suočavaju poslodavci on je podsetio na istraživanje po kome oni glavnu prepreku vide u komplikovanoj administraciji prilikom prijave radnika i doprinosa.

"Ko će ulagati u zemlju gde postoji ovakva politička nestabilnost i u kojoj država ima ovakav odnos prema radnicima i sindikatima, i pravi ujdurme proizvodeći desetine sindikata dnevno", rekao je Čanak na konferenciji za novinare.

Tagovi:
Sve vesti