• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investitoru infrastruktura – za sto godina

Izvor Fonet

Zbog novog zakona o planiranju i gradnji opština će biti u obavezi da za investitore izgradi infrastrukturu onda kad se sakupe prihodi - što znači u roku od sto godina, tvrde u SKGO.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Saša Paunović izjavio je da bi svaki predlagač rešenja za odredbe u predlogu zakona o planiranju i izgradnji, trebalo odmah u budžetu države da predvidi novac za to.

Jasno je da lokalne samouprave bez prihoda po ovom osnovu neće imati ni mogućnost ni obavezu da grade infrastrukturu, a to će svakako usporiti, umesto da ubrza investiranje, ocenio je Paunović u pisanoj izjavi.

Reagujući na navode ministra građevine Velimira Ilića da novim zakonom "grad dobija porez na imovinu kao mogućnost da investira dalje u infrastrukturu", Paunović ukazuje da je taj porez za bilo koji objekat godišnje najmanje sto puta manji od iznosa naknade za uređenje zemljišta.

Taj porez ni u teoriji ne može zameniti ovu naknadu, upozorio je on.

Uz ogradu da komentariše samo Ilićeve tvrdnje prenete putem medija, Paunović ističe i da, ako će investitor plaćati samo za ono što od infrastrukture postoji, to verovatno znači da se nikakvi objekti neće ni graditi tamo gde infrastrukture nema.

To znači, kako je rekao, da će opština biti u obavezi da za investitore izgradi infrastrukturu onda kad se sakupe prihodi, što znači u roku od sto godina.

"Sa druge strane, ako investitor sam bude gradio infrastrukturu, to će višestruko povećati troškove izgradnje bilo kog objekta na periferiji i potpuno obustaviti svaku izgradnju tamo gde infrastrukture nema", upozorio je Paunović.

Ako investitor u startu neće imati nikakve obaveze prema gradu ili opštini, razumno je očekivati da ni opština ili grad neće imati nikakve obaveze prema investitoru, rekao je on.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image