• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlekari ne bi još da Srbi piju "evropsko" mleko

Izvor Beta

Položaj domaćih proizvođača i prerađivača mleka će se usklađivanjem sa regulativama EU urušiti, što će dovesti do gašenja velikog broja mlekara, ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na zajedničkom sastanku Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i Ministarstva poljoprivrede Srbije rečeno je da 1. januar 2014. godine nije realan rok za usklađivanje sa zahtevima EU i da bi taj proces trebalo da ide postepeno.

Ministar za poljoprivredu Dragan Glamočić izjavio je u Briselu da će početkom godine Srbija promeniti pravilnik o mleku i uskladiti gas a standardima EU.

Savetnica generalnog direktora Imleka, Dragica Bolić, istakla je kao najveći problem usklađivanje sa delom pravilnika EU koji propisuje prisustvo ne više od 400.000 somatskih ćelija u mililitru mleka, jer će mlekare u tom slučaju morati da uvoze mleko.

U zemljama EU broj tih ćelija utiče na cenu mleka, pa za mleko koje sadrži do 200.000 somatskih ćelija u mililitru, proizvođač dobija premiju od tri do pet odsto na regularnu cenu, od 250.000 do 400.000 dobija pet do deset odsto manju cenu, a za više od 400.000 proizvođač dobija samo 40 odsto od cene mleka.

Kako je Bolić istakla, da bi se to sprovodilo u Srbiji, neophodno je da prorade Nacionalne laboratorije za isptivanje sirovog mleka, jer je dosadašnji način ispitivanja nepouzdan.

Šef odeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić rekao je da bi dve Nacionalne laboratorije - u Novom Sadu i Batajnici, trebalo da budu u funkciji do kraja godine.

Terzić je dodao da su u pripremi dva nova pravilnika o veštačkom osemenjavanju i obeležavanju životinja, a te poslove će obavljati sam proizvođač, kao i izmena Zakona o podsticajima u stočarstvu.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Ljubiša Jovanović je istakao da će ministarstvo u narednom periodu raditi na promenama zakona za unapređenje stočarstva, razmatrati mogućnost investicionih kredita za stočarsku proizvodnju, ali će se i raditi na aktivnostima u repozicioniranju proizvoda u izvozu, odnosno otvaranju novih tržišta.

Standardi EU između ostalog podrazumevaju i to da tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53 stepeni, sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50 odsto, sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90 odsto, prisustvo antibiotika ne sme da bude više od 0,004 mikrograma, prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude više od 400.000 u ml mleka, dok prisustvo bakterija ne sme da bude više od jednog miliona u mililitru mleka.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MrM

Ogradite ovu bednu i mucenu Srbiju i proglasite je i zvanicno ludnicom! Evropa, eh. .

special image