vo voće pozitivno deluje na pokretljivost spermatozoida i povećava šanse oplodnje jajnih ćelija, objašnjavaju naučnici.

Na Univerzitetu Harvard, oko 200 mladih muškaraca pratilo je način ishrane preporučen od strane stručnjaka, koji uključuje unos raznovrsnog voća i povrća, kako bi utvrdili na koji način ove namirnice utiču na plodnost.

Rezultati su pokazali da su oni koji su uneli više antioksidanata i vitamina A iz šargarepe, time znatno poboljšali svoje šanse da postanu tate.

Pored šargarepe, naučnici tvrde da žute i narandžaste namirnice poboljšavaju kvalitet sperme. Krompir i lubenica povećavaju broj i pozitivno utiču na kvalitet sperme, ali šargarepa je dala najbolje rezultate, uvećavajući pokretljivost spermatozoida od 6,5 do osam odsto.

Crveno voće i povrće, naročito paradajz, koji sadrži antikancerogenu materiju likopen, smanjuje broj abnormalnih i za osam do deset odsto uvećava broj zdravih spermatozoida, što bi moglo dati nadu parovima koji imaju problema sa začećem.

U ranijim studijama utvrđeno je da ishrana koja podrazumeva unos velikih količina zasićenih masti, negativno utiče na broj i kvalitet spermatozoida, dok "dobre" masti, uključujući omega-3 masne kiseline, imaju pozitivan efekat.