• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada počela da naplaćuje od loših investitora

Izvor Fonet

Ministarstvo privrede je kod poslovnih banaka pokrenulo postupak naplate garancija u vrednosti od 1,4 miliona evra na ime povraćaja u budžet Srbije para koje su date za podsticaj investitorima.

Reč je o novcu koji je od 2009. do 2012. godine isplaćen na račune osam investitora u vidu subvencija za zapošljavanje novih radnika i proširenje proizvodnje, što oni nisu ispunili.

Za taj iznos subvencija koji su dobili od države, investitori su bili u obavezi da investiraju 24,8 miliona evra i otvore 739 novih radnih mesta.

Odluku da se pokrene procedura za povraćaj subvencija Ministarstvo je donelo imajući u vidu da investitori nisu ispoštovali obaveze preuzete investicionim programom i potpisanim ugovorima, koji su nedavno i raskinuti.

Preduzeća kod kojih je usled raskida ugovora pokrenut postupak povraćaja isplaćenih subvencija su: Alfa Properties Beograd, Serbia Industrial Solutions Kragujevac, BTR EXP Boljevac, Nišprodukt Niš, Fortis Properties Ćuprija, Vumo Beograd Ugrinovci,

Mecen Evropa Tech Novi Banovci i Prag-produkt Kosjerić (ranije Margaritelli inerkop).

Umesto očekivanog efekta subvencionisanja, ovi investitori godinama su beskamatno koristili budžetski novac preko leđa poreskih obveznika.

Interna kontrola, koju od septembra meseca sprovodi Ministarstvo privrede, pokazuje da su računi pojedinih investitora sa kojima je raskinut ugovor u neprekidnoj blokadi duže od godinu dana.

Pojedini investitori ni posle prolongiranja rokova i smanjenja obima svoje obaveze u pogledu investicije i broja zaposlenih, nisu zaposlili nijednog novog radnika, iako su po ugovoru bili dužni da to učine.

Jedini problem predstavlja naplata sredstava u visini od 52.000 evra koja je 22. avgusta dostavljena na realizaciju Privrednoj banci Beograd.

Ta banka više od dva meseca odbija da Ministarstvu privrede isplati potraživanje po ovoj garanciji pravdajući takvo ponašanje stavom da će nad bankom biti pokretnut stečajni postupak, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image