Voliš italijansku kuhinju? Evo jednog sjajnog recepta za špagete "all amatriciana".
Beograd je dobio novo mesto za ljubitelje italijanske kuhinje - "Agi Pasta Away", a mi smo od njih dobili recept za tradicionalne špagete sa amatrićijana sosom.
Italijanska kuhinja jedna je od omiljenih širom sveta, a Beograd je posle mnogobrojnih lokala sa picom, konačno dobio i mesto gde se može kupiti pasta za poneti.
"Agi Pasta Away" je, zapravo, "fast food" koji se nalazi se kod otvorenog bazena SC Tašmajdan. Izbor špageta je odličan, a nama su se najviše dopale - "all amatriciana", za koje smo dobili i recept.
Sastojci:
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- jedna suva papričica
- 250 grama slanine
- 500 grama paradajza ili pelata
- maslinovo ulje
- so
- mleveni biber
- bosiljak
- 500 grama špageta
- 80 grama parmezana
Način pripreme:
Na ulju propržiti iseckan crni luk i suvu papričicu, dodati slaninu seckanu na kockice i na kraju beli luk. Sve zajedno još malo propržiti.
Dodati iseckani paradajz, prodinstati na laganoj vatri. Začiniti po ukusu. Ukoliko koristite svež paradajz, prethodno ga oljuštite tako što ćete ga hladnog uroniti u ključalu vodu, a zatim sa lakoćom ukloniti kozicu.
Špagete skuvati u slanoj vodi "al dente" (500 grama u 5 litara vode), ocediti i uzeti malo vode od kuvanja. Voda bi trebalo da bude blizu ključanja, ne da vri.
Pomešajti pastu i sos, dodajte polovinu rendanog parmezana i malo vode od kuvanja, da se dobije kremasta konzistencija.
Izrendati preostali parmezan po vrhu i servirati vruće.