• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta bi sa ulaganjem Al Dahre u poljoprivredu?

Izvor mondo.rs

Posle nedavne posete državne delegacije Srbije Abu Dabiju niko nije spomenuo šta se događa sa ulaganjem kompanije Al Dahra u srpsku poljoprivredu.

Posle posete državne delegacije Abu Dabiju najavljeni su novi mogući poslovni poduhvati Ujedinjenih Arapskih Emirata u našoj zemlji ali na iznenađenje javnosti gotovo ništa se nije moglo čuti o ranije najavljenoj kupovini osam srpskih poljoprivrednih kombinata.

Sa kompanijom Al Dahra potpisan je predugovor o kupovini PKB korporacije iz Padinske Skele, Agrobačke iz Bača, Bratstva i jedinstva iz Neuzina, Dragana Markovića iz Obrenovca, Nova Gajdobre, Mladog borca iz Sonte, Omoljice i Vojvodine iz Starčeva.

Na taj način bi kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila pravo da upravlja zemljištem od 9.000 hektara.

Predugovorom koji je u januaru bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao u Abu Dabiju "u vezi sa projektom investicionog ulaganja u poljoprivredu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata" predviđeno je da se formira zajednička nova kompanija. Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja ima obavezu da investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji.

Iznos od 100 miliona evra trebalo bi da bude uložen u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će sa dodatnih oko 100 miliona platiti svoj udeo u zajedničkim preduzećima. Na osnovu tog uloga Al Dahra će steći 80 odsto udela, a preostalih 20 odsto kapitala biće u vlasništvu Srbije i Grada Beograda, koji ujedno neće imati obavezu da objedinjuju sredstva niti garancije, ali će zajedničkoj firmi da pruže logistiku.

Očekivalo se da će ugovor o tom poslu biti potpisan u martu a do kraja jula je trebalo da bude obavljen prenos imovine. Međutim, do danas to nije učinjeno, a kada će biti pokrenuta dogovorena procedura ne zna se ni posle posete srpske državne delegacije Abu Dabiju.

Od Ministarstva poljoprivrede "Danas" nije dobio informaciju o čemu je ministar Dragan Glamočić razgovarao sa svojim kolegama u Abu Dabiju, ali je u ovom ministarstvu za list naglašeno da posao vezan za kupovinu poljoprivrednih kombinata nije dogovaran od strane tog ministarstva.

U Ministarstvu privrede (nastalom nakon smene Mlađana Dinkića i podele njegovog ministarstva finansija i privrede na dva dela) rečeno je da pitanje dokle se stiglo u poslu prodaje kombinata i kada će ugovor biti realizovan nije za njih. To je obrazloženo time da ministar Radulović nije putovao u Abu Dabi. Izjavu o tom pitanju juče "Danas" nije dobio ni od Mlađana Dinkića, zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dinkić ne treba da je u timu

Bušutlija smatra da je velika je greška to što je Mlađan Dinkić izbačen iz Vlade, a ostavljen u pregovaračkom timu sa Emiraćanima. "Arapi su tradicionalan svet i uopšte nije dobro nuditi im kao pregovarača nekoga za koga smatrate da za njega nema mesta u vašoj Vladi. To može dosta da utiče na Emiraćane da postanu rezervisani prema samom poslu", kaže Bušatlija za "Danas".

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja ističe za "Danas" da se pregovori Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji u oblasti poljoprivrede "ne odvijaju dobro".

"Očito je da postoji neki zastoj, da nije tako posle posete Abu Dabiju bi se mnogo više i konkretnije znalo o poslu o kupovini kombinata koji se sada uopšte i ne spominje. To što je potpisan predugovor u poslovnom smislu ne znači ništa jer je to samo izjava dve strane o dobroj volji. Zbog čega je došlo do zastoja u o pregovorima možemo samo nagađati.

Možda je zapelo oko procene imovine ili oko nekog drugog pitanja. Moj utisak je da smo mi od samog početka pogrešno pristupili pregovorima sa Emiraćanima. Naime, nakon što je potpisan međudržavni sporazum, političari nisu imali šta više da traže u toj priči i mesto je trebalo da ustupe profesionalcima.

Primer je to što su već u drugom koraku, u pregovore oko stvaranja Er Srbije Emiraćani sa svoje strane imenovali čoveka iz struke. Sa naše strane se to nije desilo jer su i dalje u prvom planu ostali političari, a ne stručnjaci", naglašava Bušatlija.

Milan Prostran, ekspert za poljoprivredu smatra da je period od godinu dana od kada je najavljeno da se kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata interesuju za ulaganja u srpsku poljoprivredu sasvim dovoljan da se zaključi konkretan ugovor.

"Zbog čega do toga nije došlo, a najavljuju se neki novi poslovi sa Abu Dabijem, je nešto što bi trebalo da bude legitimno pitanje nadležnima. Teško je spekulisati ali pretpostavljam da bi problemi, do kojih je očito došlo, mogu da budu vezani za imovinska pitanja ili izmene nekih zakonskih regulativa kako bi se ispunilo ono što Emiraćani žele.

U svakom slučaju, ja sam pozdravio potpisivanje predugovora i koliko znam on je naišao i na zadovoljstvo zaposlenih u poljoprivrednim kombinatima jer bi se na taj način obezbedio dalji nesmetani rad tih preduzeća kao i egzistencija radnika i njihovih porodica", zaključuje Prostran za "Danas".

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I tako...

A pitali se mnogi da li ce da niknu dzamije ili neki minareti..U poslovnom svetu je biznis biznis,a vera je nesto drugo..Zasto neozbiljno reagujemo nije mi jasno?Da li treba da nas poducavaju ili smo puni ko Svajcarska i Svedska pa nam ne trebaju investicije??Dokle vise ko amateri reagujemo??Da li treba da Nas mole??

Canetti

Svi su pljuvali da prodadosmo zemlju Arapima i ljudi digli ruke od toga,a sad sta bi od toga a?Nismo zasluzili kao narod nista!

xy

Zabranila EU 100%.

special image