• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci: Vratiti PDV na robu za Kosovo

Izvor Tanjug

Stručnjaci iz Centra za regionalizam smatraju da je neophodno staviti van snage uredbe Vlade o oslobađanju i povraćaju PDV sa Kosovom, uvedene 2006. godine.

 Stručnjaci: Vratiti PDV na robu za Kosovo

Oko 40 odsto roba i trgovine između Srbije i Kosova nalazi se u "sivoj zoni" i postoji srpsko-albansko "bratstvo i jedinstvo" u kriminalu, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare Centra za regionalizam.

Direktor Centra Aleksandar Popov rekao je da tome najviše doprinela neusaglašenost sistema evidencije roba, odnosno Uredba 2006. godine ( u vreme vlade Vojislava Koštunice).

"Tom Uredbom sever Kosova je, suprotno CEFTA sporazumu, konstatovan kao jedinstveno carinsko područje ", rekao je Popov.

"Ta uredba je prouzrokovala ogromnu štetu budžetu Srbije.. Taj deo pokrajine bio je oslobođen plaćanja PDV-a za većinu proizvoda, što je davalo mogućnost za enormno bogaćenje pojedinaca ", rekao je ekspert za spoljnu trgovinu Centra Pregrag Bjelić.

Stručnjaci iz Cetra za regionalizam smatraju da je takov stanje neodrživo i da je neophodno staviti van snage uredbe o oslobađanju i povraćaju PDV sa Kosovom, kako za severni tako i za južni deo Kosova.

Severni deo Kosova, smatraju, ne sme da ima povlašćeni poreski tretman, jer bi u suprotnom, to i dalje bila slobodna carinska zona.

Oni preporučuju da se uspostavi sistem carinskog nadzora nad robom, kao prelazno rešenje, što podrazumeva jasno definisanje carinskih područja između Srbije i Kosova.

Dinamika trgovine između uže Srbije i Kosova je u proteklih deseta godina varirala, Izvoz Srbije na Kosovo značajno je rastao posle 2004. godine, a još dinamičniji rast počinje od 2007. godine, što se, ocenio je Bjelić, može objasniti primenom CEFTA sporazuma o liberalizaciji regionalne trgovine iz 2006. godine, a čiji su potpisnici i Srbija i Kosovo.

Međutim, značajan pad osetio se 2008. godine nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova i uvođenja carinskog pečata Kosova, koji Srbija ne priznaje.

Izvoz Srbije na Kosovo je prošle godine dostigao nivo od oko 300 miliona evra i kako je ocenio Bjelić, ova teritorija je "značajno izvozno tržište za srpske firme".

"Izvoz Kosova u Srbiju je mnogo manji i on ima svoju dinamiku", rekao je Bjelić.

Prema njegovim rečima, najviše se između Srbije i Kosova razmenjuje prehrambena roba, pšenica, brašno, nafta, crepovi, proizvodi za ishranu, lekovi, bezalkoholna pića...

Istraživaci Centra kažu da su uspostavljanjem sistema integrisanog upravljanja granicom na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak od kraja februara ove godine evidentno skraćeno vreme i manipulativni troškovi dotoka roba u prometu, ali da su i dalje nejednaki uslovi poslovanja sa severnim u odnosu na južni deo Kosova.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image