Bojana Zimonjić Jelisavac,Tijana Dušej Ristev

LGBT zajednica traži izvinjenje od Željka

Udruženja za zaštitu LGBT prava traže izvinjenja zbog komentara na nastup transrodnog kandidata. U PR službi pevača MONDU rečeno da je Željko "sve rekao na Twitteru".

94
A- A A+

U drugoj epizodi muzičkog takmičenja X Faktor, nastup transseksualca iz Makedonije mnoge je oduševio, a i šokirao. Među ovim drugim, našao se i član žirija Željko Joksimović.

"Ne znam šta da kažem. Filipe, Fifi, molim te, otpevaj mi još nešto. Nisam previše konzervativan, ali opet...", rekao je Joksimović, ali ipak ostao pri mišljenju da mu se nastup ne dopada. Jedino je od njega Fifi dobila "ne".

Izvor: YouTube

Nakon Željkovog komentara, prvo se "digla" Twitter zajednica, osudivši Joksimovićeve komentare koje je uputio transseksualcu iz Makedonije, a ubrzo su se oglasila i udruženja Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, koja su najoštrije osudila ponašanje jednog od sudija u emisiji X Factor Adria.

Joksimović je na Twitteru napisao da smatra "da ima pravo na svoj ukus".

"Kao član žirija, imam pravo na svoje mišljenje i svoj ukus. To je legitimno pravo. Valjda vas to uče u školama koje pohađate", napisao je pop pevač na svom Twitter profilu.

U PR službi Željka Joksimovića našem portalu je rečeno da je Željko "tvitom" rekao sve što je imao, i da se najverovatnije neće dalje oglašavati o tom slučaju.

S druge stane, Fifi iz Skoplja kaže da je zaista zadovoljna svojim nastupom od juče i kaže da se ne ljuti na Joksimovića.

"Nisam očekivala toliku podršku i jako sam srećna, jer vidim da ima mnogo ljudi koji nisu toliko konzervativni. Ponosna sam na LGBT populaciju, jer su pravi borci. Ne ljutim se na Željka zbog komentara, jer shvatam da ne može svaki čovek da razume transseksualnost. Na kraju krajeva ja sam umetnik i mislim da mogu da shvatim svakog čoveka i njegove stavove", rekla je Fifi za MONDO.

Organizacije  za zaštitu LGBT prava, s druge strane, očekuju "brzu i efikasnu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i javno izvinjenje pop pevača Željka Joksimovića i televizije Pink".

"Joksimović u direktnoj komunikaciji sa Filipom Janevskim - Fifijem (22), iskazao najpre nepoštovanje, zatim nevericu i gađenje i na kraju diskreditovanje nje kao takmičarke na osnovu njenog rodnog identieta, a ne na osnovu njenih pevačkih sposobnosti", navele su ove organizacije u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je Željko "pokazao osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje, čime krši Antidiskriminacioni zakon, sudeći o osobi na osnovu njenog ličnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti".

Povezano

Sve vesti