Vranje posle 37 godina ponovo dobija grb i zastavu

Autor:

Članovi Gradskog veća u Vranju usvojili su danas Nacrt odluke o simbolima grada i njihovoj upotrebi čime će Vranje posle 37 godina ponovo umesto amblema dobiti svoja zvanična znamenja.

0
A- A A+

Predlog novog gradskog grba sadrži simbole srednjevekovne Srbije, borbe za oslobođenje od Turaka, jedan od simbola po kom je Vranje prepoznatljivo - Beli most, ali i simbole razvoja grada za vreme posleratne industrijalizacije.

Nakon usvajanja predloga novih znamenja na narednoj sednici Skupštine grada novi grb Vranja će se upotrebljavati u svim zvaničnim dokumentima grada i javnih preduzeća.

Kao grb izgleda još se ne zna. U Novinama vranjskim svojevremeno je Vranjanac, heraldičar i češki magistrant Nemanja Todorović Štiplija dao predlog šta bi trebalo da sadrži grb.

Etimološki ime Vranja u korenu ima staroslovenski naziv za crnu pticu, tj crnu boju. Svi gradovi sa sličnim imenima u slovenkim zemljama koriste ovu interesantnu etimološku činjenicu.

"Vrana ima lošu konotaciju u našoj tradiciji, pa smo rešili da je izbegnemo. Naš predlog osnovnog grba grada sadrži sledeće elemente: Crni štit klasičnog oblika, preko koga je beli ševron (prelomljena greda) koji predtavlja Beli most. Oko njega su predstavljena tri žuta cveta krina, koja sa jedne strane predstavljaju žuto cveće, a sa druge Svetu Trojicu koji su takođe simbol grada. Srbija je tamo gde "cveta beli krin", ali u Vranju su cvetovi žuti", rekao je Todorović.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti