Srbiji potrebni vatrogasci dobrovoljci

Autor:

Vatrogasaca dobrovoljaca u Srbiji praktično i nema, osim u nekoliko gradova i u malom broju, a dobrovoljno angažovanje u toj oblasti je izuzetno značajno, kažu iz MUP-a.

0
A- A A+

Srbiji potrebni vatrogasci dobrovoljci Foto: Mondo/Goran Sivački
Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je kroz izmene i dopune Zakona o požarima predviđeno i definisanje statusa vatrogasaca dobrovoljaca.

Marić je istakao i da su vatrogasci dobrovljci prisutni u velikom broju država navodeći primer Slovenije koja sa oko dva miliona stanovnika ima oko 45.000 vatrogasaca dobrovoljaca.

"Vatrogasca dobrovoljca ne treba zamišljati kao malog debeljka sa Titovim šlemom na glavi već kao dobro obučenog i opremljeno profesionalca", rekao je Marić.

On je, na seminaru posvećenom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i Nacrtu zakona o zaštiti od grada dodao i da, po sadašnjim propisima, MUP ne može finansijski da reguliše položaj vatrogasaca dobrovljaca.

Govoreći o Nacrtu zakona o zaštiti od grada, Marić je naveo da se njime predlaže precizno definisanje finansiranja sistema protivgradne zaštite - od nabavke rakete, održavanja radarskih centara pa da isplate strelaca.

On je rekao da je i u toj oblasti  potrebno mnogo više ulagati u preventivu, alternativne oblike zaštite i osiguranje, dodavši da se na tim pitanjima radi zajedno sa ministarstvom poljoprivrede čiji predstavnici su iskazali puno razumevanje.

Skup je, uz stručnu podršku Sektora MUP-a za vanredne situacije organizovao Institut za integrisanu bezbednost Zaštita preventiva iz Novog Sada.

Sve vesti