Rusi ne žele da vide ministarku Mihajlović?

Autor:

Ministarka energetike Zorana Mihajlović ipak neće otputovati u Moskvu kao što je najavljeno, saznaje B92. Da li time eskalira u poslednje vreme uzavreo energetski sukob dela Vlade i Moskve?

6
A- A A+

Poseta ministarke energetike Moskvi privremeno je odložena, kako je objašnjeno agenciji Beta u Vladi Srbije, "zbog zauzetosti njenih domaćina".

Mihajlović je trebalo u četvrtak, 14 decembra, da se sastane sa ministrom energetike u Vladi Ruske Federacije Aleksandrom Novakom, ali je sastanak pomeren zbog obaveza ruskog ministra koji se trenutno nalazi u službenoj poseti jugoistočnoj Aziji, saopštilo je danas Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Novi datum sastanka biće poznat u najkraćem roku, a neposredno nakon otvaranja radova na otvaranju gasovoda Južni Tok u Srbiji, zakazanog za 24. novembar.

Mihajlovićeva je prošle nedelje za "Politiku" izjavila da je planirano da u Moskvi razgovora o budućim infrastrukturnim projektima, energetskoj efikasnosti zemlje, ali i da potvrdi da će država Srbija ispuniti sve svoje obaveze koje se odnose na dugove "Srbijagasa" prema NIS-u od oko 200 miliona evra.

U poslednje vreme iz Vlade Srbije čuju se razni "šumovi" na planu energetskog sporazuma sa Rusijom, a u javnosti jedina istupa "u cilju zaštite srpskih interesa" upravo ministarka Mihajlović.

Iako iz Vlade i vrhova stranaka u koaliciji to pokušavaju da prikažu "samo kao različita mišljenja", očigledno je da se iza insistiranja ministarke da se uvede red u Srbijagas, koji je glavni partner Gaspromu na gasovodu Južni tok u Srbiji, a potom i nastojanje Vlade da se "poboljša" ugovor sa Gaspromnjeftom oko vlasništva u NIS-u, krije mnogo više od toga.

Da Rusi baš ne "ljube ministarku Mihajlović", koja se još pre preuzimanja funkcije kao nezavnisni energetski analitičar doživljavala kao "antiruski čovek", potvrdio je u intervjuu NIN-u i ministar Milan Bačević.

Bačević za NIN kaže da Rusi imaju primedbe i na na zahteve ministarke Zorane Mihajlović da se podigne runda renta, koja sada iznosi tri odsto, i izbace posrednici u uvozu gasa - Jugorosgas i RST.

Bačević je istakao da je ruska strana imala primedbe i na emisiju Insajder i učešće ministarke energetike u njoj.

Primedba je bila potpuno suvisla. Kako je moguće da u Srbiji ide jedan TV serijal, koji, po njihovoj proceni, direktno ruši Južni tok, a da u tome učestvuju državni službenici, koji treba da poštuju taj sporazum.

Nedavno je direktor Ruskog instituta za strateške studije (RISI) Leonid Resetnjikov optužio Zoranu Mihajlović da sabotira dogovor predsednika Srbije i Rusije oko Južnog toka.

Ministarska Zorana Mihajlović je odbacila te tvrdnje rekavši da tvrdi da nikada nije tražila izmenu Energetskog sporazuma Srbije i Rusije i da neko spinuje informacije zbog lošeg finansijskog stanja Srbijagasa".

MIHAJLOVIĆ: JA SAM GARANT JUŽNOG TOKA, NE BAJATOVIĆ

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u intervjuu za "Nedeljnik" da je ona garant izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, odbacijući optužbe da radi protiv Rusije i gasnog sporazuma s Moskvom.

"Ja sam za Južni tok, jer Srbiji daje gasnu stabilnost i sve dok budem ministar energetike, ja ću biti garant njegove izgradnje kroz Srbiju", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, pretnja bilo kakvom infrastrukturnom projektu u gasnoj politici je Srbijagas, a ne ni ona, ni ministartsvo na čijem je čelu.

Mihajlović je naglasila da su ona i Ministarstvo energetike za godinu dana uradili više za Južni tok nego bilo koje prošlo ministarstvo ili vlada.

Mininistarka energetike je govorila i o tome koji lobiji stoje iza direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i naglasiila da on obmanjuje javnost da ima podršku Rusije.

Bajatović je slika jačine određenih lobija u Srbiji i on je samo njihov eksponent, rekla je Mihajlović, dodavši da mora jasno da se kaže da je on izbor Socijalističke partije Srbije.

"Rezultati pokazuju da on nije bio najbolje rešenje, ali nije Bajatović jači od države, niti sme da bude. Ovde je pitanje da li je za SNS važnije da imamo uspešno preduzeće ili da na takav način poštujemo koalicioni sporazum sa SPS", upitala je Mihajlović, uz napomenu da je njen stav da je bolje da imamo jači Srbijagas.

Upitana koji konkretno lobi stoji iza Bajatovića, ministarka kaže da je to kompanija RST.

"Poslovanje Srbijagasa, nažalost, nije u interesu Srbije već duže vreme i to preduzeće opterećuje svakog građanina, a da bude potpuno jasno, uopšte ne govorim o Jugorosgasu, kao posredniku", rekla je Mihajlović.

Ona je pojasnila da je problem što imamo još jednu posredničku kompaniju, RST, koja nabavlja gas po veoma niskim cenama, stacionirana je u samom Srbijagasu, a gas prodaje najvećim potrošačima Srbijagasa.

Ta kompanija direktno oduzima 30 odsto tržišta Srbijagasu i zarađuje milione i milione i ja to onda vidim kao lobi, kaže ministarka energetike.

Povezano

Sve vesti