Kako da prepoznate divlje taksiste

Autor:

Skoro svaki sedmi taksista u Beogradu je nelegalan, a opet ih je teško prepoznati.

7
A- A A+

Oni se najčešće kriju iza crnih, starih krovnih oznaka "Beotaksi" ili plavih tabli takozvanih samostalaca, a uglavnom se nalaze na aerodromu, kod Železničke ili BAS stanice, ali i u samom centru: na Trgu Republike i kod Palate "Albanija".

Nelegalni taksisti se neretko parkiraju van taksi stajališta, a prepoznatljivi su i po konstantnim povicima "taksi, taksi", kao i držanju mušterije za rukavi nemaju radio stanice. Sve to klijenti bi verovatno i podneli, ali ne i cenu pošto kod "divljaka" taksimetar sa turbinom otkucava tarife skuplje za 20 pa do neverovatnih 300 odsto, pišu "24 Sata".

Kome prijaviti taksi prevaru

- Saobraćajna inspekcija: 3227-000

- Komunalna policija: 0800/110-011

"Neverovatno je da, na primer, još ima taksista koje voze bez TX tablica i to Ulicom kralja Milana. Oni još koriste crne table "Beotaksija", iako je to udruženje takvu krovnu oznaku ne koristi još od juna 2012. Problem je što komunalna policija i saobraćajna inspekcija ne rade svoj posao čak ni u centru grada", objašnjava Zlatan Zlatković iz "Beogradskog taksija".

Divlji taksisti su toliko uzeli maha pa se tačno zna da stoje ispred ulaza na Železničku stanicu desno u smeru ka "Mostaru" dok levo mušteriju čekaju legalni taksi vozači. Putnik može da se zaštiti od njih, najpre, tako što će naručiti vožnju telefonom.

Gde ima najviše divljih taksista

- Plato ispred Železničke stanice

- Dolazni peron BAS-a

- Aerodrom "Nikola Tesla"

- Taksi stanica kod Palate "Albanija"

- Trg Republike

- Taksi stanica u Deligradskoj - Ispred Delta sitija i Ušća

"Ako putnik smatra da je cena viša od realne treba da zatraži račun od taksiste. Ukoliko mu taksista ne izda račun putnik nije dužan da plati vožnju. Inače, taksi prevare mogu da se prijave komunalnoj policiji i saobraćajnoj inspekciji tako što će putnik zapisati broj table ili registarsku oznaku", kažu u Sekratarijatu za inspekcijske poslove.

U komunalnoj policiji ističu da su u prvih devet meseci ove godine napisali 1.172 prekršajne prijave, ali da to nije dovoljno.

"Taksistima koji imaju više prekršajnih prijava i dalje se ne oduzima dozvola. U gradu još voze taksisti koji su dozvolu izvadili u Pančevu, Kovačici ili Sečnju. Potrebna je nova odluka o auto-taksi prevozu na osnovu koje ćemo moći da se rešimo divljih taksista", tvrde u Komunalnoj policiji, prenose "24 Sata".

Tagovi:
Sve vesti