• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija posle više od 20 godina gradi elektranu

Izvor Tanjug

Vlada Srbije odobrila je realizaciju druge faze modernizacije Termoelektrane i kopova Kostolac, kojom je predviđena gradnja nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata.

Kako je potvrđeno Tanjugu, Vlada je, na sednici održanoj prošle nedelje, dala saglasnost na odluku Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), kojom je toj kompaniji odobreno potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom CMEC za gradnju novog termobloka u Kostolcu i proširenje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Potpisivanje tog ugovora će biti u sredu 20. novembra u Vladi Srbije, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

Ukupna vrednost druge faze paket aranžmana, koji se u Kostolcu sprovodi u saradnji sa kineskim partnerima je 715,6 miliona evra.

Novi termo blok u Kostolcu, snage 350 megavata, trebalo bi da bude na mreži do kraja 2019. godine.

U EPS-u su istakli da je ta odluka istorijska, jer je poslednji blok u EPS-u pušten u rad pre 23 godine.

Reč je o važnom strateškom projektu, koji je jedan od prioritetnih u strategiji razvoja energetike Srbije, koji će doprineti stabilnosti i sigurnosti energetskog sistema Srbije u budućnosti.

Projektom je predviđeno da se poštuju svi energetski standardi Evropske unije i Srbije, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

U okviru prve faze modernizacije u Kostolcu se izvodi revitalizacija blokova B1 i B2 i izgradnja postrojenja za odsumporavanje, uz prateće infrastrukturne objekte-železnice i pristaništa.

Paket aranžman za modernizaciju Kostolca ostvaruje se sa 85 odsto iz kineskog zajma pod povoljnim uslovima, što je 1,06 milijardi dolara, i ostatak iz sredstava EPS-a i TE-KO Kostolac.

Paket aranžman za modernizaciju TE-KO Kostolac zasnovan je na Sporazumu o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture potpisanom između Vlada Srbije i Narodne Republike Kine.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lol

On neee, sad ce Grinpisovci i kod nas da dolaze

special image