Teško je zamisliti bilo koji obrok bez hleba. Iako skoro na svakom ćošku postoje pekare u kojima možete kupiti ovu namirnicu, mi vam otkrivamo kako da domaći hleb lako napravite i kod kuće.
Potrebno: 1kg brašna T-500 20gr soli 25-35gr kvasca 500ml mlake vode
Priprema:
U činiju staviti brašno, so i kvasac, pa umutiti. Bitno je da na mikser stavite nastavak u obliku spirale. Zatim se postepeno dodaje mlaka voda sve dok testo ne postane glatko i umereno mekano. Smesa zatim treba da odstoji tako 15 minuta, a onda da se ponovo muti još pet minuta.
Izvaditi iz činije na sto. Razdvojiti na dve ili tri manje jufkice testa koje treba da odstoje još 15 minuta.
Zatim oblikovati vekne, pa peći u rerni 20 minuta na temperaturi od 220 stepeni Celzijusovih.
Hleb možete "ukrastiti" tako što ćete ga po površini zarezati nožem. Recept smo dobili u najstarijoj pekari u Beogradu, pekari "Aleksić".