Tanjug

"Pravi muškarac" – Saša Janković

Autor:

Ombudsmanu Saši Jankoviću danas je uručena nagrada "Pravi muškarac" koja se dodeljuje pojedincu koji se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, tolerancije, humanosti i nenasilja.

1
A- A A+

Jankoviću je nagradu, koju po drugi put dodeljuje omladinska organizacija Centar E8, uručio prošlogodišnji dobitnik i član žirija, crtač stripova Marko Somborac koji je rekao da je u moru loših primera koji su trenutno aktuelni, poput vođa navijača, ohrabrujuća stvar što mladi ipak imaju dosta pozitivnih uzora.

Janković se zahvalio na nagradi i dodao da često kada govorimo o ravnopravnosti mislimo na jednakost.

"Nismo jednaki. Muškarci i žene nisu jednaki, međutim, problem je kada nismo ravnopravni", rekao je Janković i dodao da su mnoge uloge koje imamo u društvu podeljene nekorektno i čine nas neravnopravnim.

Podsećajući da je u ovoj godini više od 40 žena izgubilo život u porodičnom nasilju i da nije teško reći ko je kriv za takvo nasilje, on je istakao da će mnogi postaviti pitanje zašto nagrada za muškarca.

Izvor: FONET

Međutim, Janković je naveo da je neophodno da se razmisli koliko se muškarcima u današnjem društvu pomaže da preovladaju izazove koji su iza njih. "Najlakše je kriviti nekog da je diskriminatoran, nekorektan, nasilan. Pođednako treba paznje i pomoći posvetiti svima", rekao je Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja je takođe bila član žirija, rekla je da je sama ideja da se jedna takva nagrada dodeljuje vredna svake pohvale iz mnogo razloga.

"Nagrada pokazuje, imajući u vidu kriterijume i uslove koji su postavljeni, da ideja o rodnoj ravnopravnosti, o potrebi suzbijanja rodno zasnovanog, ali i drugog nasilja, kao i diskriminaciji nije žensko pitanje, nego da je to prvorazredno političko i društveno pitanje", rekla je Petrušić.

Ona je istakla i da nagrada šalje poruku da se sa ostvarivanjem rodne ravnopravnosti ne možemo boriti tako što će to činiti samo žene.

"Nagrada šalje poruku da ostvarivanje rodne ravnopravnosti ne znači da uzmemo malo moći od muskaraca i damo ženama nego da, kad ostvarimo radnu ravnopravnost, povehavamo moć i žena i muškaraca", rekla je Petrušić.

Nagrada "Pravi muškarac", koja se dodelju na Međunarodni dan muškaraca, je osnovana sa idejom da dobitnici nagrada, javne ličnosti koje se bave prevencijom nasilja i poštovanjem ljudskih prava, budu uzori ponašanja i pozitivni primeri muškosti za mladiće.

Odluku da nagrada "Pravi muškarac" 2013. godine bude dodeljena Jankoviću doneo je žiri u čijem sastavu su bili i dramaturškinja i rediteljka Milena Bogavac, voditelj Zoran Kesić i koordinator programa za rodnu ravnopravnost Centra E8 Branko Birač.

Zaštitnik građana je Saša Janković rođen je 1970. godine u Loznici.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1996. godine, a na Fakultetu političkih nauka završio je 2005. godine specijalističke studije bezbednosti i stekao zvanje specijaliste za nacionalnu i globalnu bezbednost.

Od 2003. do izbora na funkciju Zaštitnika građana, bio je nacionalni pravni savetnik u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Beogradu.

Janković je prvi put izabran u junu 2007. godine većinom od 143 glasa na funkciju zaštitnika građana, a za reizbor Jankovića na to mesto, prošle godine, glasale su sve poslaničke grupe u parlamentu, odnosno, 167 poslanika.

Povezano

Sve vesti