mondo.rs,Jelena Vuleta

Kako je Google dobio ime

Iako reč Google sama po sebi na početku nije značila ništa, iza nje se krije ozbiljna priča.

7
A- A A+

Tvorci Google pretraživača Lari Pejdž i Sergej Brin još 1996. godine (dve godine pre pokretanja sajta) radili su na imenu svog projekta i nazvali ga „BackRub“.

Naravno, nisu bili zadovoljni i okrenuli su se imenu Google. Google je nepravilno izgovorena reč Googol, pa je ime najpoznatijeg sajta na svetu izvedeno iz Googol-a. Ipak, Pejdž i Brin bili su primorani da izmene Googol pojam, jer je taj domen na internetu već bio zauzet i nakon nekoliko kombinacija Google im se učinio najprivlačnijim.

Googol je matematički naziv za broj jedan, iza kojeg stoji niz od 100 nula.

Reč Googol (i njen derivat Google) je bila kao stvorena za Pejdža i Brina, jer je savršeno preslikavala značenje njihovog internet pretraživača - sortiranje i pronalaženje velikog broja informacija, činjenica, sajtova, slika, fajlova, brojeva i drugih sadržaja dostupnih na mreži.

Pojam Googol prvi je upotrebio američki matematičar Edvard Kasner 1938. godine.

Pogledajte bivšu direktorku kompanije Google, a onda i Yahoo, Marisu Majer, kako je objasnila nastanak reči Google. U vreme snimanja ovog videa Marisa je bila jedan od Google-ovih najvažnijih zaposlenih.

Izvor: Martha Stewart.

Reč Google je 2006. dodata u engleski rečnik Merijam Vebster i Oksfordski rečnik čije je značenje "upotreba Google pretraživača u cilju pronalaženju informacija na Internetu".

U srpskom jeziku (slengu) upotrebljava se glagol "guglati / guglovati" istog značenja.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti