• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o Njegoševoj kapeli u Etnografskom muzeju

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba "Njegoševa kapela na Lovćenu i arhitekta Nikola Krasnov" otvorena je povodom 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Izložbu je otvorio akademik Matija Bećković, a govorili su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, princ Aleksandar Karađorđević, potpredednik Matice srpske Miodrag Maticki. Goste je pozdravio v.d. direktora Etnografskog muzeja Miroslav Tasić.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da je rušenje Crkve Svetog Petra Prvog Cetinjskog, poznate kao Njegoševa kapela, zločin duhovni i kulturni, jedinstven u Evropi.

"U 20. veku srušeni su mnogi drugi hramovi i svetinje, ali to se događalo u vremenima bezumlja ratnoga, Prvog i Drugog svetskog rata, novog građanskog rata na ovim našim prostorima, na Kosovu i Metohiji koja je danas pod novom tiranijom i okupacijom. Međutim u mirnim vremenima, zločin koji je učinjen, on traje do današnjeg dana", rekao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je prošle godine bio na Lovćenu prvi put posle uklanjanja Njegoševe kapele i podizanja mauzoleja po projektu Ivana Meštrovića, i naglasio da je bio užasnut onim što je video, posebno "tunelom kojim je razorena utroba Lovćena".

Povodom 200. godišnjice od Njegoševog rođenja, on je uputio pismo predsedniku Vlade Crne Gore u kome je zahtevao, kao naslednik Njegoša, mitropolit crnogorski, da se obnovi kapela.

"Do dana današnjeg nisam dobio odgovor, ali čini mi se da je odgovor bio taj da je Vlada Crne Gore proletos milion i 300 hiljada evra odredila da se izvrši rekonstrukcija stravičnog tunela i mauzoleja", dodao je Amfilohije.

Akademik Bećković je istakao da je "obnevideli inat probio tunel na vrhu Lovćena".

"To je jedini tunel na vrhu planine, drugoga na svetu nema. To je dokaz da se podnožje podiglo na vrh, a planina okrenula na glavu, sa Lovćena više ne počinje nebo, nego se silazi u podzemlje", rekao je on.

"Lovćen je piramida u crnogorskoj pustinji. Sva Crna Gora je zidana od jedne vrste kamena, od kotorskih zidova do kapele na Lovćenu. Sada je na vrhu vrhova kamen zavičajnik smenio kamen došljak. Tvrđi je i skuplji, ali ne odoleva, niko ga ne dira ali sam se od sebe raspada", naglasio je Bećković.

On je u besedi naveo da je Njegoš morao da zna da njegov grob neće ostaviti na miru. "Čim je rekao da hoće da ga sahrane na Lovćenu, opomenuli su ga da će mu Turci mrtvom odseći glavu. Tako je i bilo, i nisu samo Turci. Austrija je naredila da se njegovo telo odmah ukloni sa Lovćena i to noću, Italija ga gađala topovima, koste su mu više puta gubili noseći ga gore dole lovćenskom hridinom", rekao je Bećković, ocenivši da "narod koji ne može da odbrani grob ne treba da postoji".

Bećković je primetio da se sa rušenjem kapele "ni ljudi ni planina nisu pomirili", da će Lovćen mauzolej stresti sa sebe sam. "Znam da je neophodno obnoviti Njegoševu kapelu, znam da će se to dogoditi danas ili sutra ili za sto godina", dodao je on.

Mitropolit Amfilohije je povodom 200 godina od rođenja Njegoša i 1700 godina Milanskog edikta uručio u ime Mitropolije crnogorsko-primorske "podgorički diskos" predstavnicima Etnografskog muzeja, Narodnog muzeja i Matice srpske. U umetničkom programu je nastupio Umetnički anasambl "Kralj Petar Prvi".

Izložba, autora arhitekte Dragomira Acovića i istoričara umetnosti Gordane Gordić, Viktorije Kamilić i Biljane Crvenković, prikazuje detalje o podizanju i rušenju Lovćenske kapele, projekat ruskog arhitekte Krasnova. Izložene su i knjige o Njegošu, slika Petra Lubarde "Sumrak Lovćena", Lubardin porter Njegoša, crnogorska nošnja.

Tokom trajanja izložbe, do 9. decembra, planiran je bogat prateći program.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovan

Ima li igdje da komunisti( ateisti) premjestaju kosti vladike i da to narod na kraju krajeva i podrzava. Nisu za nas crkve i duhovnost, stoku je dovoljno nahraniti i mirna.

SERIJE