• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilić: U novoj sezoni dozvole za gradnju za 30 dana

Izvor Tanjug

Nova građevinska sezona će startovati po novom Zakonu o planiranju i uređenju prostora, koji predviđa izdavanje građevinske dozvole za mesec dana, ali i plaćanje konverzije.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je danas da će novim zakonom, o kojem je u toku javna rasprava, biti promenjena praksa izdavanje građevinske dozvole, na koju se sada  u Srbiji čeka 269 dana.

On je dodao da se javna rasprava završava 12. decembra, zakon 15. decembra ide na Vladu Srbije, a posle toga u parlament.

"Zakon predviđa da se dozvola izda na jednom šalteru, mora da se izdati u roku od 30 dana i u slučaju da se ne izda u predviđenom roku resorni ministar je dužan da izda dozvolu ako nema nikakvih smetnji", rekao je Ilić gostujući na RTS-u.

On je dodao da zakon predviđa sankcije za one koji ne poštuju rokove, zatim da predviđa koordinatora - državnog činovnika koji prikuplja dokumentaciju i pomaže oko dobijanja dozvole.

"Građani imaju najkraću proceduiru za izdavanje dozvole. Oni će moći skoro u roku od sedam dana da dobiju dozvolu za privatne kuće, male lokale do 100 kvadrata, pomoćne objekte. To je skraćena procedura samo je potrebno da reše pitanje imovine", naglasio je ministar građevinarstva.

Upitan da li će se naknada za konverziju plaćati 80 odsto od tržišne vrednosti Ilić je odgovorio da to nije konačno rešenje i da je njegov predlog, ali i mnogih drugih, da to bude besplatno, da je to političko pitanje i da će vladajuća koalicija na kraju da odluči.

"Ima oko 3.000 zahteva za konverziju. Mislim da će naknada za konverziju biti  znatno niža od 80 odsto, maksimalno 20 odsto", rekao je Ilić.

Kada će zakon biti usvojen Ilić nije mogao da precizira jer, kako kaže, to zavisi od parlamenta.

On je, međutim, naglasio da će sledeća građevinska sezona ići po novom zakonu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image