• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za banke tek predstoje problemi s lošim kreditima

Izvor MONDO/Agencije

Stanje sa obezbeđenjima za kredite u srpskom bankarskom sektoru mnogo gore nego što "izgleda na papiru", kaže biznismen Miodrag Kostić, predsednik UO AIK banke.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je danas da će, imajući u vidu visok nivo nenaplativih kredita, banke u narednoj godini biti mnogo agresivnije u naplati kredita što bi za posledicu moglo da ima i rast kamatnih stopa.

Kostić je, na skupu "Ekonomist: Svet u 2014", istakao da su bankama kod nenaplativih kredita najveći problem kolaterali "koji se nalaze iza tih kredita", i da je stanje u bankarskom sektoru u Srbiji, što se toga tiče, mnogo gore nego što izgleda "na papiru".

Kostić, koji je i predsednik Upravnog odbora AIK banke, naveo je i da banke imaju dovoljno sredstava i da će za dobre firme i u narednoj godini uslovi kredita biti povoljni, a da će se za loše firme dodatno pogoršati.

Savetnik ministra privrede Dušan Pavlović ocenio je da je predlog Ministarstva privrede da se smanje nameti na rad, kao i da se smanje subvencije države za javna preduzeća koja su u gubitku i druge vrste subvencija koje ne obezbeđu privredni rast.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je da je visok budžetski deficit Srbije u narednoj godini "realan odraz neodrživog stanja" i da je fiskalna konsolidacija apsolutni imperativ.

On je ocenio da se povećanjem poreza samo kupuje vreme i da će ključno biti kresanje rashoda, od čega će i zavisiti uspeh sprovođenja fiskalne konsolidacije.

Altiparmakov je naveo i da nije pitanje da li je potrebno smanjiti namete na rad već da li postoji politička volja da se istovremeno smanje plate i penzije i tako očuva budžet.

Predstavnik oditorske kuće Pricewaterhouse Dejan Ljuština rekao je da je potrebno povezati privrednike u regionu i da je za to potrebna podrška države.

" U 2014. očekuje se više konsolidacije i regionalnih investicija", rekao je on.

Kako je dodao, očekuju se investicije u telekomunikacije, trgovinska konsolidacija, a značajan sektor biće i energetika.

S tim se slaže i direktorka Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) i bivša ministarka i gevernerka Kori Udovički, koja kaže da postoji prostor za razvoj autsorsing (outsourcing) industrije.

Udovički je na skupu kazala da je velika prednost Srbije to što oko 50 odsto ljudi zna engleski jezik, a dosta njih poznaje i neki treći jezik (nemački, španski ili italijanski).

Prema rečima Udovički, u Srbiji su i troškovi rada među nižima, a i radna snaga je stabilna, jer svega oko 28 odsto zaposlenih traže i novi posao.

Ona je potsetila da su sve te prednosti, ali i subvencije koje je davala Vlada Srbije uticale da 2011. godine u Srbiju dođe tehnološka kompanija NCR za sigurne finasijske transakcije, i da zaposli 1.000 ljudi.

"Srbija je još zemlja koja se koncipira kao politički nestabilna, i sada je najvažnije da se projektuje kao pouzdan partner", kazala je ona i dodala da treba ulagati u obrazovanje, obuku, dokvalifikaciju i promeniti obrazovni sistem.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image