Pravi se brzo, a jede još brže! Idealan doručak pre nego što izletite na ski-stazu.
Kada odete na skijanje, doručak je najvažniji obrok. U hotelu "Falkenštajner" na Staroj planini, ne morate da brinete o tome - izbor je odličan.
Međutim, jedno jelo nam se posebno dopalo i zamolili smo kuvara za recept.
"Staroplaninska kajgana se lako i brzo pravi, a 'drži'... pa, skoro do ručka ako je kombinujete uz domaći sir po kojem je Stara planina takođe poznata", rekao nam je jedan od kuvara u hotelu.
Potrebno:
- Tegla ajvara.
- Četiri do pet jaja.
- Malo ulja (suncokretovog, maslinovog za prženje, ili ulja od koštice grožđa).
Priprema:
U dublju šerpu sipajte ajvar i dodajte kašiku, dve ulja. Dinstajte na "tihoj vatri". Kada masa bude kompaktna, dodajte umućena jaja. Dinstajte još nekoliko minuta, takođe na srednjoj temperaturi.
"Služi se toplo, a odlično se slaže uz prženice, ali i kobasice. Spada u toplo predjelo, a mi ga u hotelu služimo za doručak jer je hranljivo, a 'lagano', odlično za skijaše. Deca takođe vole ovo jelo, što nam je naročito bitno, jer će ceo dan provesti na snegu", kaže kuvar.