• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali privrednici bi da im država da pare

Izvor Tanjug

Mala i srednja preduzeća bi da im država da bespovratna sredstva, plati otvaranje radnih mesta ili bar obezbedi jeftine kredite, pokazuje istraživanje NALED-a.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća u Srbii kao osnovne probleme u poslovanju, pored nedostatka finansijskih sredstava, vide u poreskim propisima i procedurama i radu inspekcijskih organa, pokazalo je istraživanje koje je naručila Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NALED).

Sa druge strane, preduzeća ovog sektora najveću podršku očekuju od države, istakla pomoćnica direktora NALED-a Milena Vasić, ukazavši da 53 odsto ispitanih ima najveća očekivanja od države, 29 odsto od lokalne samouprave, dok 16 odsto veruje i u podršku poslovnih banaka.

Prema njenim rečima, 56 odsto ispitanih bi najradije koristilo bespovratna državna sredstva, njih 33 odsto finansijsku podršku za otvaranje radnih mesta, dok bi se 32 procenta ispitanih opredelilo za kredite sa povoljnim kamatnim stopama.

Anketa je sprovedena u oktobru ove godine, na uzorku od 2.500 preduzeća iz sektora MSPP, a cilj je bio sagledavanje stvarne slike, problema i njihovih potreba, pojasnila je Vasić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje šta najviše doprinosi uspehu poslovanja, predstavnici tih preduzeća su odgovorili da je to pre svega kvalitet proizvoda, kvalifikovanost zaposlenih i odnos sa poslovnim partnerima, dok im u poslovanju najviše odmažu problemi sa likvidnošću i naplata potraživanja, istakla je ona.

Kada su u pitanju finansijski i nefinansijski oblici podrške, 43 odsto ispitanih smatra da su im neophodni finansijski oblici podrške, a 17 odsto ispitanih veruje da im je važna i nefinansijska podrška.

Većina predstavnika MSPP u 2014. godini očekuje isti nivo poslovanja kao i u ovoj godini, 50 odsto srednjih preduzeća planira širenje delatnosti, a 58 odsto preduzetnika kaže da će nastojati da zadrži istinivo poslovanja. Većina ne namerava da otpušta radnike.

Državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović, osvrnuvši se na rezultate ankete,  rekao je da nije dobro što privrednici iz ovog sektora smatraju da su porezi jedan od najvećih problema koje imaju u poslovanju, a sa druge strane najveću finansijsku podršku očekuju od države.

On smatra da je normalno da se porezi plaćaju, a da se od države sa druge strane mora očekivati da proizvodi javna dobra i usluge u korist građana.

Suštinski problem, prema njegovom mišljenju, je nizak nivo ekonomske aktivnosti a ne porezi.

Stevanović je takođe naveo da ministarstvo nije zadovoljno kako su se u prethodnom periodu raspoređivala sredstva namenjena smanjenju regionalnih razlika u zemlji, pa će u narednoj godini morati da se vodi računa šta će se finansirati.

On smatra da je, uz sve probleme koji postoje, sektor MSPP ipak pkazao najveću žilavost u privredi i teret bahatosti javnog sektora izneo na svojim plećima.

Direktor NALED-a Miloš Ignjatović je govorio o projektirma koje su ove godine realizovani i započeti i najavio nekoliko onih koji će se sprovoditi u 2014. a odnoše se pre svega na sektor MSPP, žensko preduzentništvo i smanjenje regionalnih razlika.

On je podsetio da je ove godine sa USAID-om potpisan ugovor  vredan sedam miliona dolara, za podršku oko 120 preduzeća iz sektora MSPP iz 12 opština južne i jugozapadne Srbije.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nebojsa

Mali privrednici ne mogu da dignu glavu od posla jer treba napraviti 1500 eura za dazbine za jednu radnju i nama ne treba nista za dzabe nego nam treba strozija kontrola divlje konkurencije koji ne moraju da plate dazbine i automatski su u plusu.

Milan R

@nebojsa E, da pročitam pravu stvar u komentarima kad nisam pričitao u tekstu. Najveći problem je NELOJALNA KONKURENCIJA, ljudi koji zbog partijskih veza i podmićivanja mogu da rade bez dadžbina. Te dadžbine, naravno, neko mora da plati, pa se naplaćuju od poštenih privrednika, koji ispadnu budale i na kraju propadnu. Drugi problem je što se budžet gura u džepove drugova na položaju, pa se porezi i doprinosi dižu preko svake mere. Ne trebaju nam pare, nego uslovi za pošten rad.

special image