• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski sport u 2013: Ko bi rek'o čuda da se dese

Izvor MONDO/Beta

...Pa da atletika medalje donese. Sačuvajmo 2013. od zaborava. Ima i zašto...

 Srpski sport u 2013: Ko bi rek'o čuda da se dese Izvor: MN Press

Mnogo toga dešavalo se u domaćem sportu tokom 2013. godine. I lepog i ružnog i srećnog i tužnog...

Kraj godine uvek je vreme kada se pravi pregled nazanimljivijih i najznačajnih događaja, pa će vam tako i MONDO narednih dana predstaviti šta mi podrazumevamo pod tim kada je u pitanju srpski sport.

Do tada, pogledajte šta je Novinska agencija Beta izdvojila na svojoj listi (redosled je po sportskoj važnosti, a zatim i pažnji koja je izazvana u javnosti):

10. SUSPENZIJA VIKTORA TROICKOG ZBOG DOPINGA
Teniser Viktor Troicki je propustio jedan doping test na zahtev kontrolora, što ga je koštalo suspenzije na 18 meseci, koja je potom skraćena na 12. U odbranu
reprezentativca Srbije stali su i nacionalni savez i njegovi reprezentativni drugovi, ali je ITF bio neumoljiv. Zbog svega je Troicki prošao kroz ružne trenutke i bilo mu je zabranjeno da gleda finale Dejvis kupa u Areni, a neki od tenisera su se javno
pobunili zbog načina na koji se obavlja doping kontrola.

9. PARTIZAN NASTAVIO KOŠARKAŠKU DINASTIJU, BEOGRAD S DVA EVROLIGAŠA

Izvor: MN Press

Crno-beli košarkaši osvojili su 12. uzastopnu titulu prvaka Srbije i šestu u Jadranskoj ligi. Verovatno teže nego ikad, ali je taj tim uprkos svemu odbranio primat najboljeg u Srbiji i regionu. Partizan je celo leto proveo u blokadi računa, a posle mnogo muka i pomoći države, počeo je novu sezonu i izborio se za Top 16 Evrolige.

Nova Crvena zvezda nastavila je s dobrim rezultatima i osvojila Kup Srbije u Kragujevcu, na turniru koji je obeležio prekid meča. Ipak, finale Jadranske lige donelo je crveno-belima plasman u Evroligu, tako da je Beograd prvi put u istoriji imao dva kluba u najjačem košarkaškom klupskom takmičenju Evrope.

8. KOŠARKAŠI SE PLASIRALI NA SP, ĐORĐEVIĆ POSTAO SELEKTOR

Izvor: MN Press Seniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je sedmo mesto na Evropskom prvenstvu u Sloveniji i tako izborila plasman na Svetsko prvenstvo. Selektor Dušan Ivković, uprava Saveza i deo javnosti rekli su da je cilj ispunjen i da je to uspeh, ali je tim u pojedinim utakmicama delovao kao da može da postigne više.

Potom je Dušan Ivković podneo ostavku, a na samom kraju godine selektor reprezentacije je postao Aleksandar Đorđević, jedan od najvećih evropskih košarkaša ikada.

7. FUDBALERI OMLADINCI EVROPSKI PRVACI

Izvor: MN Press Iako mlade selekcije u svim sportovima služe da grade reprezentativce za seniore, trijumf omladinske selekcije Srbije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji doneo je veliku radost ljubiteljima fudbala u Srbiji. Pobeda "orlića" je tako postala najveći fudbalski uspeh samostalne Srbije.

6. SRPSKI KLUPSKI FUDBAL PAO NA NAJNIŽE GRANE

Izvor: MN Press Partizan je napravio rekord osvojivši šestu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka, a Jagodina je prvi put osvojila Kup. I to je sve lepo što može da se kaže za domaći klupski fudbal.

Sva četiri predstavnika zemlje ispala su u kvalifikacijama evropskih takmičenja, a prvenstvo od prvog kola potresaju skandali. Na početku Superlige, polovina klubova se pobunila protiv predsednika FSS Tomislava Karadžića, a onda protest prekinula naglo, kao što je i počeo.  Prvi čovek Saveza najavio je odlazak u decembru, ali je onda rekao da će to učiniti februara.

U Superligi je posle svakog kola bilo žalbi klubova na suđenje i optužbi za nameštanje, a rat saopštenjima na relaciji Partizan - Crvena zvezda - FSS probio je granice pristojnosti. Povrh svega, nastavio je da se krnji ugled Crvene zvezde odlascima igrača i skandaloznim svađama igrača i uprave preko medija.

5. NEUSPEH FUDBALERA SRBIJE U KVALIFIKACIJAMA ZA SP

Izvor: MN Press Srbija je prošla kroz turbulentne kvalifikacije, praćene mnogim nefudbalskim stvarima. Selektor Siniša Mihajlović vodio je tim kroz najveći deo kvalifikacija bez Nemanje Matića i Adema Ljajića, koji nisu igrali zbog stvari koje nemaju veze s terenom.

Mihajlović je "ratovao" s medijima, menjao sastave, bio na udaru kritika, a "orlovi" su na kraju završili kao treći u grupi. Matić se vratio u tim kada je već sve bilo gotovo, a Ljajić ni tada. Na samom kraju kvalifikacija, mediji i Savez su pomirljivo ocenili da je "napravljena osnova za budućnost".

Kako god, igrači i navijači Srbije će najglamurozniji Mundijal ikada gledati na televiziji.

4. SREBRNA MEDALJA RUKOMETAŠICA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Izvor: MN Press Rukometašice su i pre početka Svetskog prvenstva najavljivale medalju na tom takmičenju, održanom u Srbiji. Ispunile su obećanje osvojivši srebro.

Srbija je do medalje došla pobedivši veliku selekciju Norveške, ali je u finalu bio bolji Brazil - najveće iznenađenje šampionata. Rukometašice su srebro proslavile kao zlato, a priređen im je i "doček" ispred Skupštine Beograda.

3. CRVENA ZVEZDA VLADAR SVETSKOG VATERPOLA

Izvor: MN Press Crvena zvezda ove sezone ne igra u Ligi šampiona u vaterpolu zbog promene sistema kvalifikacija, ali ni to ne može da baci senku na ogroman uspeh kluba koji praktično postoji nešto više od dve godine.

Osvojeno domaće prvenstvo u nezaboravnom finalu plej-ofa, pobeda u dramatičnom Kupu i trijumf na završnom turniru Lige šampion u Beogradu i, na kraju, pobeda u evropskom Superkupu, neformalno su promovisali Crvenu zvezdu u najbolji klub sveta.

Fantastičan uspeh crveno-belih pratio je i kragujevački Radnički koji je osvojio Evrokup, a oba ta rezultata najavila su novi poredak u jednom od najomiljenijih sportova u Srbiji.

2. USPESI NOVAKA ĐOKOVIĆA
Izvor: MN Press Najbolji sportista Srbije osvojio je 2013. godine jedan grend slem turnir (Australijan open), tri mastersa iz serije 1.000, kao i završni masters u Londonu, a sa reprezentacijom je igrao u finalu Dejvis kupa. Đoković je izgubio prvo mesto na svetskoj rang-listi, ali je i pored toga igrao na najvišem nivou i na kraju godine ga je Međunarodna teniska federacija proglasila za igrača godine.

Bez obzira na velike uspehe koje postižu ostali sportisti iz Srbije, kada se prave rang-liste uvek se dođe do jednostavnog zaključka - ovo je era Novaka Đokovića.

1. MEDALJE IVANE ŠPANOVIĆ I EMIRA BEKRIĆA
Niko od atletičara u Srbiji, SCG, SRJ i SFRJ nije osvajao medalje na šampionatima sveta do sada. Jedine svetske medalje u atletici osvajali su Franjo Mihalić u maratonu i Ivan Gubijan u kladivu. Od 1983. godine, od kada se održava Svetsko prvenstvo, država čija je Srbija pravna naslednica, nije imala medalju. Sve do Moskve, kada su Ivana Španović (skok u dalj) i Emir Bekrić (trka na 400 metara sa preponama) osvojili bronze.

Pored njih, dobre rezultate postizali su i Amela Terzić, Asmir Kolašinac i Mihail Dudaš, koji su upotpunili istorijski uspeh Španovićeve i Bekrića.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sremac

Dosta više o fudbalu. Bolju ligu imaju Malta i Kipar. Gde su odbojkašice, odbojkaši, kajakaši, Velimir Stjepanović, prve medalje u zimskim sportovima, streljaštvo...

nikolanikola

najezio sam se dok sam gledao ponovo emira

G.S.M

Naslov me vratio u 2010.god. KO BI REK'O CUDA DA SE DESE DA PRTIZAN MAKABI RAZNESE

Najnovije

Kolumnisti